Danmark er verdensmestre i bæredygtige ørreder

Danske ørredopdrættere har i de seneste år arbejdet målrettet med at opnå ASC-certificeringer, hvor de bidrager til at fremme en bæredygtig vækst i akvakultur. Denne indsats har nu sat Danmark på verdenskortet, hvor vi er det land i verden med flest ASC-certificerede ørreddambrug.

Danmark tegner sig for næsten halvdelen af verdens ASC-certificerede ørreddambrug. Det fremgår af den første evalueringsrapport fra ASC, der også viser klare forbedringer i miljø- og arbejdsforhold for certificerede opdrætsanlæg. 

ASC blev etableret i Europa i 2012, og det står for Aquaculture Stewardship Council. Mærket anvendes udelukkende på opdrættet fisk og skaldyr, der lever op til mærkets principper om ansvarligt opdræt. Når man køber et ASC-mærket produkt, er man derfor garanteret, at det er opdrættet med fokus på miljø, hvilket indebærer krav til vandkvalitet, bundforhold, fiskesundhed, fodereffektivitet, foder fra bæredygtige kilder og en lav CO2-udledning.

Derudover er der et socialt fokus i ASC-mærket, hvor man blandt andet stiller krav til arbejdsforhold og rimelige lønninger.

Supermarkedskæderne efterspørger ASC
Selvom ASC er et relativt nyt mærke, har detailbranchen hurtigt taget mærket til sig, og internationale kæder som Ikea og Lidl har sat gang i efterspørgslen efter ASC-certificerede produkter.

I skrivende stund er der 27 ASC-certificerede dambrug i Danmark, som tilsammen udgør 55 % af den samlede ørredproduktionen i ferskvand, men endnu flere dambrug er på vej til at blive certificeret.
Derudover er der fire ASC-certificerede havbrug, som tegner sig for knap halvdelen af den samlede ørredproduktionen fra de danske havbrug. I de senere år er der desuden to saltvands RAS-anlæg, der er blevet ASC-certificeret.

– ASC mærkningen for ansvarligt opdrættede fisk og skaldyr fremmer bæredygtig vækst i akvakultur. Vores medlemmer arbejder målrettet med ASC, og de kan være stolte over, at Danmark tegner sig for halvdelen af verdens ASC certificerede ørred dambrug, udtaler direktør hos Dansk Akvakultur, Brian Thomsen.

ASC-standarden er dynamisk og dermed tilpasses den løbende omverdens krav. Derfor følger chefkonsulent Lisbeth Jess Plesner fra Dansk Akvakultur udviklingen i standarden tæt, så vi er opdateret om seneste nyt.

Har du spørgsmål til ASC-standarden, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Jess Plesner på lisbeth@danskakvakultur.dk

Læs andre nyheder

Regeringens udspil til en akvakulturstrategi er ikke godt nok

Dansk Akvakultur kan ikke bakke op om regeringens udspil til en ny strategi for akvakultur. Udspillet er mangelfuldt og formår ikke at binde fødevareproduktionen sammen med ønskerne til fødevareforbruget, skriver Brian Thomsen i Altinget. Af Brian Thomsen, direktør...

Dansk Akvakultur på klimafolkemøde

Dansk Akvakultur har indtaget Kajen på årets Klimafolkemøde den 1.-3.september i Middelfart. På årets klimafolkemøde er Dansk Akvakultur gået sammen med Foreningen Muslingeerhvervet og Maren Moltke Lyngsgaard, rådgiver ved WSP og kogebogsforfatter til kogebogen BLÅ,...

Velkommen til Akvakulturfakta

Dansk Akvakultur har netop lanceret hjemmesiden Akvakulturfakta. Denne har til formål at udbrede kendskabet til akvakultur og bidrage til en nuanceret og saglig formidling om opdræt af fisk og skaldyr i Danmark. Akvakulturerhvervet er i konstant udvikling og der...

Skal din virksomhed have besøg af en skoleklasse?

”Mad fra havet” er et nyt undervisningsmateriale, der sætter vi fokus på fremtidens bæredygtige fødevarer. Der er blandt andet undervisningsmateriale om akvakultur generelt og om muslinger, tang og østers specifikt.Skal din virksomhed have besøg af en...