Danmark er verdensmestre i bæredygtige ørreder

Danske ørredopdrættere har i de seneste år arbejdet målrettet med at opnå ASC-certificeringer, hvor de bidrager til at fremme en bæredygtig vækst i akvakultur. Denne indsats har nu sat Danmark på verdenskortet, hvor vi er det land i verden med flest ASC-certificerede ørreddambrug.

Danmark tegner sig for næsten halvdelen af verdens ASC-certificerede ørreddambrug. Det fremgår af den første evalueringsrapport fra ASC, der også viser klare forbedringer i miljø- og arbejdsforhold for certificerede opdrætsanlæg. 

ASC blev etableret i Europa i 2012, og det står for Aquaculture Stewardship Council. Mærket anvendes udelukkende på opdrættet fisk og skaldyr, der lever op til mærkets principper om ansvarligt opdræt. Når man køber et ASC-mærket produkt, er man derfor garanteret, at det er opdrættet med fokus på miljø, hvilket indebærer krav til vandkvalitet, bundforhold, fiskesundhed, fodereffektivitet, foder fra bæredygtige kilder og en lav CO2-udledning.

Derudover er der et socialt fokus i ASC-mærket, hvor man blandt andet stiller krav til arbejdsforhold og rimelige lønninger.

Supermarkedskæderne efterspørger ASC
Selvom ASC er et relativt nyt mærke, har detailbranchen hurtigt taget mærket til sig, og internationale kæder som Ikea og Lidl har sat gang i efterspørgslen efter ASC-certificerede produkter.

I skrivende stund er der 27 ASC-certificerede dambrug i Danmark, som tilsammen udgør 55 % af den samlede ørredproduktionen i ferskvand, men endnu flere dambrug er på vej til at blive certificeret.
Derudover er der fire ASC-certificerede havbrug, som tegner sig for knap halvdelen af den samlede ørredproduktionen fra de danske havbrug. I de senere år er der desuden to saltvands RAS-anlæg, der er blevet ASC-certificeret.

– ASC mærkningen for ansvarligt opdrættede fisk og skaldyr fremmer bæredygtig vækst i akvakultur. Vores medlemmer arbejder målrettet med ASC, og de kan være stolte over, at Danmark tegner sig for halvdelen af verdens ASC certificerede ørred dambrug, udtaler direktør hos Dansk Akvakultur, Brian Thomsen.

ASC-standarden er dynamisk og dermed tilpasses den løbende omverdens krav. Derfor følger chefkonsulent Lisbeth Jess Plesner fra Dansk Akvakultur udviklingen i standarden tæt, så vi er opdateret om seneste nyt.

Har du spørgsmål til ASC-standarden, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Jess Plesner på lisbeth@danskakvakultur.dk

Læs andre nyheder

ASC høring om vandkvalitet, fiskehelse og sandart

ASC har den 1. marts 2023 offentliggjort en høring om to elementer i den nye fælles standard samt om et modul for sandart. Høringen omfatter således: Vandkvalitetsindikatorer – del af den nye fælles standard Fiskehelse og velfærdsindikatorer - del af den nye fælles...

Danske opdrætsfisk ligger under PFAS-grænseværdier

25. januar 2023 Opdateret den 16.02.23 med fiskemelets oprindelse. DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 oplyst i en pressemeddelelse, at man har foretaget en teknisk undersøgelse af danske økologiske æg, som indeholder PFAS. DTU vurderer, at hovedkilden til...

René Christensen vil udrydde gamle myter om opdrætsfisk

Som ny direktør i Dansk Akvakultur vil tidligere Folketingsmedlem René Christensen skaffe flere stemmer til Akvakulturen. Af Verdens bedste fødevarer Det tidligere folketingsmedlem René Christensen har kun lige sat sig til rette i direktørstolen hos...

Temadag om innovations- og udviklingsmuligheder for havbrugserhvervet

Dansk Akvakultur havde tirsdag den 31. januar fornøjelsen af at invitere til temadag i Agro Food Park, hvor dagsordenen var innovations- og udviklingsmuligheder i havbrugserhvervet. På temadagen blev bl.a. de nyeste resultater fra GUDP-projektet Hav-Tek præsenteret...