Dansk akvakultur er blå løsninger til grøn omstilling og jobs i landdistrikter

Dansk Akvakultur er nyt medlem af foreningen Verdens Bedste Fødevarer. Verdens Bedste Fødevarer har udgivet denne artikel skrevet af Dansk Akvakultur.

I dag kommer over halvdelen af verdens fisk og skaldyr til konsum fra akvakultur, og sektoren har i mange år været verdens hurtigst voksende fødevareproduktion. Den globale vækst forventes at fortsætte, men produktionen i EU og Danmark er ikke fulgt med, og EU’s forbrug af fisk og skaldyr dækkes langt overvejende af import fra tredjelande.

”Den Europæiske Grønne pagt” har som formål at fremme den grønne omstilling, stimulere økonomien og skabe arbejdspladser. Vækst i akvakultur skal understøtte disse mål, og derfor ønsker EU-Kommissionen, at EU’s akvakultur bliver en global reference for bæredygtighed i 2030.  Det skal ske ved at lette sektorens adgang til arealer og vand, reducere unødvendige administrative byrder for tilladelser til nye anlæg, og fremme mere og bedre viden om EU’s akvakultur til forbrugerne.

Dansk akvakultur som internationalt forbillede

Opdræt af fisk og skaldyr er én af de mest effektive animalske produktioner med lave udledninger af næringsstoffer og drivhusgasser per ton produceret protein.

Eksempelvis bruger danske fiskeopdrættere kun omkring et kilo højeffektivt foder for at opdrætte et kilo fisk, og klimabidraget fra foder vurderes at være reduceret med cirka 41 procent siden 1990. Andelen af marine råvarer reduceres løbende, og i fremtiden skønnes under en tiendedel af foderet til laks og ørred at komme fra marine råvarer.

Grøn omstilling er ikke den eneste gode grund til at øge fokus på akvakultur. Fisk og skaldyr er sunde og nærende produkter, sektoren bidrager til at bevare af de vilde fiskebestande ved at reducere presset på de vilde fiskebestande, og sektoren skaber arbejdspladser og økonomisk udvikling i land- og kystdistrikter.

Hele kæden arbejder sammen

Den danske akvakultursektor har internationale styrkepositioner inden for både primærproduktion, fiskefoder, foderingredienser og opdrætsteknologier. Det skal vi udnytte til at fremme den grønne omstilling nationalt og internationalt.

Det kræver, at udviklingen af dansk akvakultur sker på et fagligt grundlag, hvor hensyn til natur og miljø forenes med social og økonomisk bæredygtighed i stabile rammevilkår for sektoren.

Der er mange negative og falske fordomme om akvakulturens miljøpåvirkning, og vi støtter EU-Kommissionens ambition om at øge forbrugernes viden om fordelene ved akvakultur.

Det er en af årsagerne til, at Dansk Akvakultur er blevet medlem af Verdens Bedste Fødevarer. Der er stærkt behov for, at det danske fødevareerhverv i endnu højere grad samarbejder om at skabe fremtidens fødevarer og viser danskerne, at udviklingen af den danske fødevareproduktion er den bedste vej til en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Læs andre nyheder

Kronik: Lad ikke Norge løbe med det lyserøde guld

Det er absurd, hvis misforståede bekymringer for natur og miljø skal forhindre Danmark i at gå forrest med produktionen fisk fra havbrug. Det er indiskutabelt en af verdens reneste kilder til animalsk protein. Politiken bragte den 5. januar 2022 en kronik om...

Mulighed for ekstra lønrefusion til praktikværter

Den 30. november 2021 afholdt Hansenberg praktikværtsmøde for landbrugsuddannelsen.Ved mødet gennemgik Hansenberg blandt andet fag og faglige mål på hovedforløbet, sammenhæng med praktikmål og samarbejdet mellem skole og praktikplads. Hansenberds præsentation fra...

Akvakultur topper indeks for bæredygtighed

Akvakulturvirksomheder ligger i top på indeks, der hvert år rangerer verdens største producenter af animalsk protein i forhold til bæredygtighed. Coller FAIRR Protein Producer Index  vurderer hvert år verdens største, børsnoterede kød-, mejeri- og...

Eventuel klimamærkning bør være på EU-niveau

Et eventuelt klimamærke bør sikre, at man meningsfuldt kan sammenligne produkter på tværs af lande. Det mener Dansk Akvakultur, Landbrug & Fødevarer og Fiskeriforeningen. Dansk Akvakultur har sammen med Landbrug og Fødevarer og Fiskeriforeningen skrevet et...

Kokkelandsholdets direktør positiv over for havopdrættede ørreder

Danmarks Kokkelandshold eksperimenterer med havopdrættede ørreder som et muligt element i VM-menu. Danmarks Kokkelandshold, der har indgået i et samarbejde med Musholm A/S i flere år, udvikler gastronomiske menuer med havopdrættede ørreder som et muligt element i...