Debat: Akvakulturens bidrag til den grønne omstilling

Debatindlægget er skrevet af direktør Brian Thomsen og bragt i Nordjyske Stiftstidende den 16. oktober 2022.

Der er behov for, at det ’blå skifte’ bliver en fødevarepolitisk mærkesag på niveau med det ’grønne skifte’ fra mindre kød til flere planter.

Fisk og skaldyr fra akvakultur er godt for mennesker, planeten og vores økonomi. Ifølge Klimarådets rapport om klimavenlig mad og forbrugeradfærd kan vi nedsætte risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme og udledningerne af klimagasser ved at spise mindre kød og mere fisk og skaldyr. Det skyldes bl.a., at fisk og skaldyr er sunde og nærende fødevarer, og at de har et lavere klimaaftryk end de fleste andre former for animalsk protein.

Vi støtter udviklingen af et statskontrolleret klimamærke, fordi det kan hjælpe forbrugerne til at vælge mere klimavenlig mad, men vi efterlyser politiske tiltag, der bidrager til at øge udbuddet af dansk fisk og skaldyr.

Der er i EU en stigende bevidsthed om nødvendigheden af at styrke vores forsyningssikkerhed af fisk og skaldyr. I dag importerer vi 70 % af de fisk og skaldyr, vi spiser i EU. Det giver et årligt handelsunderskud på over 150 mia. kr. og mange tabte arbejdspladser i landdistrikterne.

Der er behov for, at de danske politikere prioriterer danskopdrættede fisk og skaldyr og reducerer vores store afhængighed af import. En øget produktion af bæredygtige fisk og skaldyr i akvakultur vil være et stort bidrag til den grønne omstilling af vores fødevareproduktion, og det vil samtidig bidrage til økonomisk udvikling og flere arbejdspladser i landdistrikterne.

Statsminister Mette Frederiksen har helt ret i, at ’det kan noget at kunne producere sine egne fødevarer’. Derfor opfordrer vi til, at politikerne efter valget laver en plan for, hvordan Danmark kan bidrage til at styrke EU’s forsyningssikkerhed for fisk og skaldyr gennem øget produktion i akvakultur.  

Læs andre nyheder

Temadag om innovations- og udviklingsmuligheder for havbrugserhvervet

Dansk Akvakultur havde tirsdag den 31. januar fornøjelsen af at invitere til temadag i Agro Food Park, hvor dagsordenen var innovations- og udviklingsmuligheder i havbrugserhvervet. På temadagen blev bl.a. de nyeste resultater fra GUDP-projektet Hav-Tek præsenteret...

Samlet fiskebranche ønsker udfasning af PFAS

DEBAT: De seneste ugers debat om PFAS ramte i starten af sidste uge fiskebranchen, da DR den 23. januar bragte en nyhed om, at DTU Fødevareinstituttet har fundet flourstofferne i økologiske æg, som forventes at stamme fra det fiskemel, der bruges i hønsenes foder....

René Christensen bliver direktør for Dansk Akvakultur

René Christensen starter 1. februar som direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur. Dansk Akvakultur er brancheforening for dambrug, havbrug, RAS-anlæg, skaldyrsopdræt, fiskefoder, eksport og økologisk opdræt. Foreningen er også medlem af Landbrug & Fødevarer....

Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier

DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 oplyst i en pressemeddelelse, at man har foretaget en teknisk undersøgelse af danske økologiske æg, som indeholder PFAS. DTU vurderer, at hovedkilden til PFAS i æggene kan stamme fra fiskemel som foderingrediens.Der...