Debat: Akvakulturens bidrag til den grønne omstilling

Debatindlægget er skrevet af direktør Brian Thomsen og bragt i Nordjyske Stiftstidende den 16. oktober 2022.

Der er behov for, at det ’blå skifte’ bliver en fødevarepolitisk mærkesag på niveau med det ’grønne skifte’ fra mindre kød til flere planter.

Fisk og skaldyr fra akvakultur er godt for mennesker, planeten og vores økonomi. Ifølge Klimarådets rapport om klimavenlig mad og forbrugeradfærd kan vi nedsætte risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme og udledningerne af klimagasser ved at spise mindre kød og mere fisk og skaldyr. Det skyldes bl.a., at fisk og skaldyr er sunde og nærende fødevarer, og at de har et lavere klimaaftryk end de fleste andre former for animalsk protein.

Vi støtter udviklingen af et statskontrolleret klimamærke, fordi det kan hjælpe forbrugerne til at vælge mere klimavenlig mad, men vi efterlyser politiske tiltag, der bidrager til at øge udbuddet af dansk fisk og skaldyr.

Der er i EU en stigende bevidsthed om nødvendigheden af at styrke vores forsyningssikkerhed af fisk og skaldyr. I dag importerer vi 70 % af de fisk og skaldyr, vi spiser i EU. Det giver et årligt handelsunderskud på over 150 mia. kr. og mange tabte arbejdspladser i landdistrikterne.

Der er behov for, at de danske politikere prioriterer danskopdrættede fisk og skaldyr og reducerer vores store afhængighed af import. En øget produktion af bæredygtige fisk og skaldyr i akvakultur vil være et stort bidrag til den grønne omstilling af vores fødevareproduktion, og det vil samtidig bidrage til økonomisk udvikling og flere arbejdspladser i landdistrikterne.

Statsminister Mette Frederiksen har helt ret i, at ’det kan noget at kunne producere sine egne fødevarer’. Derfor opfordrer vi til, at politikerne efter valget laver en plan for, hvordan Danmark kan bidrage til at styrke EU’s forsyningssikkerhed for fisk og skaldyr gennem øget produktion i akvakultur.  

Læs andre nyheder

Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt

Danmark har stolte traditioner indenfor fiskeopdræt, men svære rammevilkår og statslige opkøbsordninger har reduceret antallet af dambrug markant. Flere end 300 dambrug er lukket siden 1989, og selvom flere opdrættere gerne vil ombygge til eller etablere moderne,...

ASC høring om vandkvalitet, fiskehelse og sandart

ASC har den 1. marts 2023 offentliggjort en høring om to elementer i den nye fælles standard samt om et modul for sandart. Høringen omfatter således: Vandkvalitetsindikatorer – del af den nye fælles standard Fiskehelse og velfærdsindikatorer - del af den nye fælles...