DR beklager fejl om opdrættet laks

Tilbage i juli bragte DR et faktuelt forkert og negativt opslag om opdrættet laks under overskriften ”Din yndlingsfisk får smæk: Smid den tilbage i havet”.

Dansk Akvakulturs direktør, Brian Thomsen, fremsendte derfor denne respons til DR den 8. juli 2020.

DR’s redaktionschef, Søren Bygbjerg, har nu besvaret på vores henvendelse og beklager fejlene. Efter aftale med Søren Bygbjerg kan du læse hans svar nedenfor.

Kære Brian

Tak for din mail. Først og fremmest vil vi gerne beklage den lidt lange svartid.

I vores arbejde med artiklen ’Din yndlingsfisk får smæk’ på dr.dk har vi lænet os op ad Henrike Semmler, som vi har vurderet som en pålidelig ekspertkilde med hendes baggrund som havbiolog og Ph.D. Men vi må her i bagklogskabens lys erkende, at vi burde have dobbelttjekket hendes udtalelser med en anden ekspertkilde. Det er vores fejl, og det beklager jeg dybt.

Som du påpeger, så rummer artiklen faktuelle fejl, som vi siden publiceringen har forsøgt at rette op på. I den proces har vi – ligesom du – været i kontakt med Henrike Semmler, som gerne ville trække påstanden tilbage om, at man bruger væksthormon i opdrætslaks. 

  1. I artiklen fremgår det ikke længere, at der bliver brugt væksthormon i opdrætslaks.
  2. Påstanden om, at opdrætslaks er dårlige for klimaet er fjernet.
  3. I artiklen er der blevet tilføjet, at farvestoffet astaxanthin er naturligt. (Sammenligningen med den røde pølse er derfor blevet fjernet. )
  4. I artiklen fremgår det nu, at brugen af antibiotika i opdrætslaks er væsentlig reduceret.

Henrike Semmler fastholder sin udmelding om, at hun hellere vil vælge MSC-certificeret vildlaks end opdrætslaks, da hun fastholder, at der stadig er en række miljøproblemer ved opdrætslaks fra havbrug.

Vi beklager fejlene.

Mvh. Søren Bygbjerg, redaktionschef

Læs andre nyheder

Temadag om innovations- og udviklingsmuligheder for havbrugserhvervet

Dansk Akvakultur havde tirsdag den 31. januar fornøjelsen af at invitere til temadag i Agro Food Park, hvor dagsordenen var innovations- og udviklingsmuligheder i havbrugserhvervet. På temadagen blev bl.a. de nyeste resultater fra GUDP-projektet Hav-Tek præsenteret...

Samlet fiskebranche ønsker udfasning af PFAS

DEBAT: De seneste ugers debat om PFAS ramte i starten af sidste uge fiskebranchen, da DR den 23. januar bragte en nyhed om, at DTU Fødevareinstituttet har fundet flourstofferne i økologiske æg, som forventes at stamme fra det fiskemel, der bruges i hønsenes foder....

René Christensen bliver direktør for Dansk Akvakultur

René Christensen starter 1. februar som direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur. Dansk Akvakultur er brancheforening for dambrug, havbrug, RAS-anlæg, skaldyrsopdræt, fiskefoder, eksport og økologisk opdræt. Foreningen er også medlem af Landbrug & Fødevarer....

Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier

DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 oplyst i en pressemeddelelse, at man har foretaget en teknisk undersøgelse af danske økologiske æg, som indeholder PFAS. DTU vurderer, at hovedkilden til PFAS i æggene kan stamme fra fiskemel som foderingrediens.Der...