Fynsk højskole på dambrugsbesøg

På en våd novemberdag tog Ejstrupholm Dambrug imod en håndfuld elever og lærer fra Nordfyns Højskole. Målet med dagen var at få indblik i, hvordan man opdrætter fisk i et dambrug.

– På højskolen arbejder vi meget med, hvor maden kommer fra og hvordan vi kan producere den med respekt for klima og miljø. Fisk er jo sundt og kan produceres på mange forskellige måder, og det vil vi gerne høre mere om, fortalte Jakob Aspegren, der er underviser på højskolen.

Det var elevernes første besøg på et dambrug, og der var stor interesse i at lære om, hvordan anlægget fungerer, herunder med rensning og recirkulering. Én af eleverne ville også gerne vide, hvor mange fisk, der var i anlægget.

Niels Wittus fra Ejstrupholm/Danforel kunne fortælle, at der cirka var 1,6 millioner fisk i dambruget, hvorefter der lød et imponerende ”wow” fra flere af eleverne.

En anden elev dristede sig til at spørge, om man måtte se én af fiskene. Fluks fangede Niels Wittus et net fuld af friske ørreder. Ikke nok med at eleverne måtte se fiskene, de kunne også få lov til at filetere et par stykker.

– Vi er meget glade for at få mulighed for at se, hvordan man opdrætter fisk på et dambrug. Det er jo imponerende, hvordan man kan rense vandet undervejs og producere fisk så effektivt, og samtidig med hensyn til miljøet, lød det begejstret fra underviseren, Jakob Aspegren.

For Danaqua/Danforel er det vigtigt, at man inviterer omverdenen ind og viser, hvordan man arbejder på et moderne dambrug.

– Vi har jo været et udskældt erhverv, og i mange år har vi fået kritik for, at vi ikke var gode for miljøet og naturen. Erhvervet har rykket sig meget i de senere år, hvor vi er blevet mere effektive samtidig med, at vi har en lavere miljøpåvirkning. Det vil vi gerne vise folk. Desuden er ørreder gode spisefisk, og det er en skam, at vi ikke spiser flere af dem i Danmark. Jeg håber, at vi gennem besøg som dette er med til at nedbryde nogle fordomme og give folk lyst til at spise flere fisk fra dambrug, afslutter Niels Wittus.

Læs andre nyheder

Temadag om innovations- og udviklingsmuligheder for havbrugserhvervet

Dansk Akvakultur havde tirsdag den 31. januar fornøjelsen af at invitere til temadag i Agro Food Park, hvor dagsordenen var innovations- og udviklingsmuligheder i havbrugserhvervet. På temadagen blev bl.a. de nyeste resultater fra GUDP-projektet Hav-Tek præsenteret...

Samlet fiskebranche ønsker udfasning af PFAS

DEBAT: De seneste ugers debat om PFAS ramte i starten af sidste uge fiskebranchen, da DR den 23. januar bragte en nyhed om, at DTU Fødevareinstituttet har fundet flourstofferne i økologiske æg, som forventes at stamme fra det fiskemel, der bruges i hønsenes foder....

René Christensen bliver direktør for Dansk Akvakultur

René Christensen starter 1. februar som direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur. Dansk Akvakultur er brancheforening for dambrug, havbrug, RAS-anlæg, skaldyrsopdræt, fiskefoder, eksport og økologisk opdræt. Foreningen er også medlem af Landbrug & Fødevarer....

Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier

DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 oplyst i en pressemeddelelse, at man har foretaget en teknisk undersøgelse af danske økologiske æg, som indeholder PFAS. DTU vurderer, at hovedkilden til PFAS i æggene kan stamme fra fiskemel som foderingrediens.Der...