

På en våd novemberdag tog Ejstrupholm Dambrug imod en håndfuld elever og lærer fra Nordfyns Højskole. Målet med dagen var at få indblik i, hvordan man opdrætter fisk i et dambrug.
– På højskolen arbejder vi meget med, hvor maden kommer fra og hvordan vi kan producere den med respekt for klima og miljø. Fisk er jo sundt og kan produceres på mange forskellige måder, og det vil vi gerne høre mere om, fortalte Jakob Aspegren, der er underviser på højskolen.
Det var elevernes første besøg på et dambrug, og der var stor interesse i at lære om, hvordan anlægget fungerer, herunder med rensning og recirkulering. Én af eleverne ville også gerne vide, hvor mange fisk, der var i anlægget.
Niels Wittus fra Ejstrupholm/Danforel kunne fortælle, at der cirka var 1,6 millioner fisk i dambruget, hvorefter der lød et imponerende ”wow” fra flere af eleverne.
En anden elev dristede sig til at spørge, om man måtte se én af fiskene. Fluks fangede Niels Wittus et net fuld af friske ørreder. Ikke nok med at eleverne måtte se fiskene, de kunne også få lov til at filetere et par stykker.
– Vi er meget glade for at få mulighed for at se, hvordan man opdrætter fisk på et dambrug. Det er jo imponerende, hvordan man kan rense vandet undervejs og producere fisk så effektivt, og samtidig med hensyn til miljøet, lød det begejstret fra underviseren, Jakob Aspegren.
For Danaqua/Danforel er det vigtigt, at man inviterer omverdenen ind og viser, hvordan man arbejder på et moderne dambrug.
– Vi har jo været et udskældt erhverv, og i mange år har vi fået kritik for, at vi ikke var gode for miljøet og naturen. Erhvervet har rykket sig meget i de senere år, hvor vi er blevet mere effektive samtidig med, at vi har en lavere miljøpåvirkning. Det vil vi gerne vise folk. Desuden er ørreder gode spisefisk, og det er en skam, at vi ikke spiser flere af dem i Danmark. Jeg håber, at vi gennem besøg som dette er med til at nedbryde nogle fordomme og give folk lyst til at spise flere fisk fra dambrug, afslutter Niels Wittus.