Giv madpakken krydderi med dansk ørreddelikatesse!

Årets skolestart står for døren, og forældre over hele landet er i disse dage ved at finde inspiration til børnenes madpakker. Dansk Akvakultur er med i Partnerskabet for fisk og skaldyr, der i uge 32 og 33 arbejder for at fremme mere fisk i madpakken. I denne uge sætter vi særligt fokus på røget ørredfilet.


Vedhæftede billede er lånt af Partnerskabet for fisk og skaldyr og kan findes via dette link

Hvad skal børnene have med i madpakken, imorgen? Dette spørgsmål stiller mange forældre sig i disse dage, da skolestarten igen er over Danmark. Selvom mange skoler er gået over til at tilbyde madordninger eller gode tilbud med sunde og nærende måltider i kantinen, holder mange elever fast i den hjemmesmurte madpakke til frokost. Faktisk viste en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer i august 2017, at tre ud af fire danske børn dagligt medbringer madpakke i skolen.

I Dansk Akvakultur bakker vi op om sunde madpakker, og derfor er vi med i Partnerskabet for fisk og skaldyrs kampagne i uge 32 og 33, der har til formål at fremme mere fisk i madpakken. Som første indslag i kampagnen har vi valgt at sætte særligt fokus på en frokostklassiker fra akvakulturen: Rugbrød med røget ørredfilet med æg, rødløg og kapers. Retten er nem at lave og kan sågar fås med en frisk dansk ørredfilet.

Danforel er blandt de firmaer, der producerer friske ørredfileter, der kan findes i supermarkedets køledisk. Ifølge Erik D. Hansen, direktør i Danforel, kan man med fordel sætte mere fokus på ørred i madpakken:

”Ørred er en delikatesse i Nordeuropa, men i Danmark mangler den endnu at indfri potentialet. Derfor bakker vi op om Partnerskabet for fisk og skaldyrs kampagnen, og vi serverer altid friske ørredforeller til vores gæster, når vi har besøg. Her bliver det tydeligt, at folk nemt får smag for røget ørred, når først de har prøvet det”, siger Erik D. Hansen.

Frisk fisk med mange dimensioner

Ørredfilet med æg, rødløg og kapers lyder simpelt, og det er måske netop forklaringen på, at retten passer godt til madpakken. Fiskens fedme og æggets fylde komplimenteres godt af de syrlige løg og kapers. I den mere spartanske udgave, kommer fisken dog også til sin ret alene med æg og friskkværnet peber.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk, indgår mere end én slags fisk blandt de fem anbefalinger til en sund og varieret madpakke i huskemodellen ”Gi’ madpakken en hånd”. Der er dermed masser af plads til en rugbrødsmad med røget ørred, hvis man skal være tro mod modellen.

Hos Danforel er den friske ørred i fokus. Hver enkelt fisk slagtes og fileteres mens de er helt friske, hvorefter de kontrolleres og varmryges over bøgebrænde for at få den bedste smag. Umiddelbart efter hentes fisken og køres til kunderne, der kan tilbyde forbrugerne en frisk filet, som bl.a. kan købes i Bilka, Føtex og til efteråret som øko-udgave i Netto.  

Vi håber, at folk vil lade sig inspirere af lækre og finde plads til denne frokost-klassiker i madpakken i madpakken, ikke blot i uge 32 og 33, men også i resten af skoleåret.

Opskrift:

1 skive rugbrød

Røget ørredfilet (125 g)

½ hårdkogt æg

1 friskt rødløg

Kapers

Fremgangsmåde:

  1. Hak løget i så fine stykker som muligt.
  2. Lad ægget koge i 8-10 minutter (Arlas anbefalede kogetid). Lad det herefter hvile i 10 minutter
  3. Skær en skive rugbrød
  4. Pak ørredfileten ud og skær den gerne i to eller tre lige store stykker, som du placerer på rugbrødet
  5. Pil ægget og skær det i tynde skiver som placeres på toppen af fisken
  6. Tilsæt finthakkede løg kapers

Om Partnerskabet for fisk og skaldyr:
Partnerskabet for fisk og skaldyr er hos Landbrug & Fødevarer og består af en række brancheorganisationer, virksomheder og NGO’er der ønsker at øge danskernes indtag af fisk og skaldyr i forhold til Fødevarestyrelsens anbefaling om 350 g fisk om ugen. 

Læs andre nyheder

Regeringens udspil til en akvakulturstrategi er ikke godt nok

Dansk Akvakultur kan ikke bakke op om regeringens udspil til en ny strategi for akvakultur. Udspillet er mangelfuldt og formår ikke at binde fødevareproduktionen sammen med ønskerne til fødevareforbruget, skriver Brian Thomsen i Altinget. Af Brian Thomsen, direktør...

Dansk Akvakultur på klimafolkemøde

Dansk Akvakultur har indtaget Kajen på årets Klimafolkemøde den 1.-3.september i Middelfart. På årets klimafolkemøde er Dansk Akvakultur gået sammen med Foreningen Muslingeerhvervet og Maren Moltke Lyngsgaard, rådgiver ved WSP og kogebogsforfatter til kogebogen BLÅ,...

Velkommen til Akvakulturfakta

Dansk Akvakultur har netop lanceret hjemmesiden Akvakulturfakta. Denne har til formål at udbrede kendskabet til akvakultur og bidrage til en nuanceret og saglig formidling om opdræt af fisk og skaldyr i Danmark. Akvakulturerhvervet er i konstant udvikling og der...

Skal din virksomhed have besøg af en skoleklasse?

”Mad fra havet” er et nyt undervisningsmateriale, der sætter vi fokus på fremtidens bæredygtige fødevarer. Der er blandt andet undervisningsmateriale om akvakultur generelt og om muslinger, tang og østers specifikt.Skal din virksomhed have besøg af en...