IHN-virus er inddæmmet – danske dambrug kan igen få certifikat på sygdomsfri fisk

Fra mandag den 19. juli 2021 kan dambrugsejere fra næsten hele landet sælge fisk til udlandet som fri for fiskevirussen IHN. Fem områder er fortsat underlagt restriktioner, men Fødevarestyrelsen har lokaliseret og inddæmmet smitten.

Pressemeddelelse udsendt af Fødevarestyrelsen. Publiceret: 16. juli 2021

​Fødevarestyrelsen er nu så langt med undersøgelser og test af fisk for virussygdommen IHN, at styrelsen igen kan udstede certifikater til dambrug, der sælger fisk til udlandet.

– Siden maj måned har vi undersøgt dambrug og fiskebestande for IHN i hele Danmark, og vi kan nu se, at 95 procent af det danske land er fri for sygdommen. Derfor kan dambrugere i de ikke-smittede områder fra på mandag få certifikat på, at deres fisk er fri for IHN, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen. 

I fem smittede områder i Jylland er situationen mere alvorlig. Her er fisk i dambrug og put & take-søer stadig påvirket af situationen. Virksomhederne er underlagt restriktioner, som bl.a. betyder, at ingen fisk må flyttes uden Fødevarestyrelsens tilladelse.

– Vi har etableret skrappe restriktionszoner omkring syv udbrud og inddæmmet smitten. Sideløbende har vi gennemført et massivt testprogram af dambrug og put & take-søer over hele landet, og vi har ikke konstateret yderligere spredning. Derfor har vi orienteret de øvrige EU-lande om, at vi igen udsteder certifikater med IHN-garantier, siger Tim Petersen.

I udlandet har IHN-fri fisk en særligt høj værdi, og erhvervet har derfor besluttet at arbejde for et IHN-frit Danmark og iværksat en handlingsplan. Planen betyder, at ejerne afliver eller slagter alle smittede fiskebesætninger i dambrug og fiskesøer, og gennemfører rengøring og desinfektion af anlæggene. Herefter følger en periode med overvågning i mindst to år, før hele Danmark igen kan erklæres IHN-fri.

IHN er en forkortelse for infektiøs hæmatopoietisk nekrose.

IHN-virus er alvorlig for fisk, men ufarlig for mennesker.

Se kort over restriktionsområder HER.

Læs mere om IHN HER

Læs andre nyheder

Regeringens udspil til en akvakulturstrategi er ikke godt nok

Dansk Akvakultur kan ikke bakke op om regeringens udspil til en ny strategi for akvakultur. Udspillet er mangelfuldt og formår ikke at binde fødevareproduktionen sammen med ønskerne til fødevareforbruget, skriver Brian Thomsen i Altinget. Af Brian Thomsen, direktør...

Dansk Akvakultur på klimafolkemøde

Dansk Akvakultur har indtaget Kajen på årets Klimafolkemøde den 1.-3.september i Middelfart. På årets klimafolkemøde er Dansk Akvakultur gået sammen med Foreningen Muslingeerhvervet og Maren Moltke Lyngsgaard, rådgiver ved WSP og kogebogsforfatter til kogebogen BLÅ,...

Velkommen til Akvakulturfakta

Dansk Akvakultur har netop lanceret hjemmesiden Akvakulturfakta. Denne har til formål at udbrede kendskabet til akvakultur og bidrage til en nuanceret og saglig formidling om opdræt af fisk og skaldyr i Danmark. Akvakulturerhvervet er i konstant udvikling og der...

Skal din virksomhed have besøg af en skoleklasse?

”Mad fra havet” er et nyt undervisningsmateriale, der sætter vi fokus på fremtidens bæredygtige fødevarer. Der er blandt andet undervisningsmateriale om akvakultur generelt og om muslinger, tang og østers specifikt.Skal din virksomhed have besøg af en...