Nyuddannede: Det er fedt at kunne kombinere fritidsinteresse og arbejde

Solen skinnede fra en skyfri himmel da næste generation af landmænd med husdyr som speciale afsluttede deres uddannelse fredag den 21. januar 2022. Blandt de 12 nye landmænd havde 10 af dem valgt retningen akvakultur. Dagen blev indledt med fællessang: ”Jeg ejer både mark og eng”, og de sprøde stemmer afslørede, at mange havde taget hul på fejringen allerede aftenen før.

Magnus Ritter Binderup, Sune Jarle Olsen og Niklas Pedersen Birkelund (henholdvis nummer syv, otte og ti fra venstre på gruppebilledet ovenfor) er blandt de nyuddannede inden for akvakultur. 

Magnus (19) og Niklas (22) har begge haft praktikplads ved Lundby Fisk, hvor de blev oplært af henholdsvis Rasmus Lund og Rasmus Nielsen, som omtalt i artiklen ovenfor. Niklas har fisket hele sit liv og med en far og en bedstefar, der også fisker i fritiden, så var fiskeopdræt en oplagt vej for ham at gå.

– For mig er det fedt, at jeg kan kombinere min fritidsinteresse med mit arbejde, fortæller Niklas, der fra 1. februar 2022 har fået job hos AquaPri på deres sandartsanlæg i Egtved hvor der laves sættefisk. Yngel og sættefisk er noget, Niklas her et godt kendskab til fra sin praktikplads ved Binderup Mølle Dambrug.

For Sune (25) gælder det også, at interessen for fisk kommer fra familien, og han har da også fisk i et akvarium derhjemme. Men som han siger med et smil, så har han pelsallergi, så der var ikke rigtig andet valg, hvis han gerne ville arbejde med dyr.

Under uddannelsen har Sune været på Island på et offshore havbrug. Det gav både store naturoplevelser og også en hel del søsyge, når bølgerne gik højt.

– Jeg har det nu altså bedst på land, siger Sune med et glimt i øjet.

Han har fået job hos Danish Salmon i Hirtshals, der opdrætter laks i RAS-anlæg. Her var han også i praktik, og han er rigtig glad for at kunne fortsætte, nu hvor han færdiguddannet. På sigt drømmer Sune om sit eget opdræt, men formidling om fisk og opdræt er også noget, han godt kunne forestille sig at arbejde med.

Mens Sune og Niklas har interessen for fisk med hjemmefra, er det en helt anden historie for Magnus. Han er godt nok lystfisker, men det er ikke fra familien, at interessen fra fisk kommer. Han svarer da også prompte ”ja” på spørgsmålet om, hvorvidt hans forældre blev overraskede over hans valg af uddannelse.

– Min far er bankmand og min mor er kontordame. Så det var ikke lige noget, der kom hjemmefra. Men de har altid vist, at jeg ikke er typen, der sidder stille. Jeg skal ud at lave noget, fortæller Magnus.

Skiftende arbejdstider og weekendarbejde er da heller ikke noget, som afskrækker ikke Magnus, der på sigt drømmer om at få sit eget dambrug.

– For mig er det en positiv ting, at der er mulighed for at arbejde en masse. Så længe der er gode kollegaer, gør det ikke noget. Jeg vil hellere arbejde en masse og så tjene noget ekstra. Jeg er kun 19 år, så jeg synes også, jeg er lidt for ung til at afspadsere.

De nyuddannede landmænd med speciale i husdyr blev fejret med taler, mere sang fra højskolesangbogen og et stykke brunsviger til dem, der kunne klemme dét ned ovenpå gårsdagens festligheder.

Læs andre nyheder

Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt

Danmark har stolte traditioner indenfor fiskeopdræt, men svære rammevilkår og statslige opkøbsordninger har reduceret antallet af dambrug markant. Flere end 300 dambrug er lukket siden 1989, og selvom flere opdrættere gerne vil ombygge til eller etablere moderne,...

ASC høring om vandkvalitet, fiskehelse og sandart

ASC har den 1. marts 2023 offentliggjort en høring om to elementer i den nye fælles standard samt om et modul for sandart. Høringen omfatter således: Vandkvalitetsindikatorer – del af den nye fælles standard Fiskehelse og velfærdsindikatorer - del af den nye fælles...