På safari i Østersøen

– Vi skal både kigge meget mere på livet i vandet, og så skal vi se på hvordan havet og landbruget kan supplere hinanden” udtaler direktør Brian Thomsen i denne pressemeddelelse fra Bioøkonomisk Vækstcenter, der sætter fokus på fremtidens fødevarer.

Pressemeddelelse udarbejdet af Bioøkonomisk Vækstcenter, Guldborgsund Kommune.

Hvor og hvordan skal man starte, når vaner skal ændres og nye smage skal opdages? I Bioøkonomisk Vækstcenter, der er en del af Guldborgsund Kommune arbejdes der på højtryk for, at ændre vaner og holdninger til fremtidens fødevarer.

Tang var på programmet da vækstcenteret i dag stod bag undervisningen af 23 elever fra CELF i Nykøbing og Nakskov og 3 medarbejdere fra Fælleskøkkenet, der laver mad til plejehjem og sygehuset. Eleverne tog først på tang-safari til stranden ved Halskov Vænge og senere blev alle undervist i havets forskellige typer tang af havbiolog Claus Falconi. Eleverne sluttede af med at gå i køkkenet, hvor de tilberedte laksetærte, frikadeller og brød med den tang de havde høstet på stranden.

Andy Krebs Hagstrøm er produktionsleder i Fælleskøkkenet og deltog også i undervisningen ”Vi ønsker hele tiden at udvikle, den mad vi serverer. Tang er en såkaldt superfood og indeholder masser af vitaminer, mineraler og proteiner og er derfor helt perfekt til vores målgruppe, som primært er svage og småtspisende. Nu har vi fået ny inspiration, som vi kan arbejde videre med i køkkenet”.

”Det er vigtigt, at vi får sat ordentligt skub i udviklingen hen i mod fremtidens fødevarer. I Danmark har vi masser af fødevarer med meget lavt klimaaftryk, der bare venter på at blive samlet op og sat i produktion og samtidig er der en øget efterspørgsel fra forbrugerne efter at leve et mere bæredygtigt liv, hvor man belaster miljøet mindst muligt. Vi har en del af løsningen. Vi skal både kigge meget mere på livet i vandet, som eleverne her har gjort og så skal vi se på hvordan havet og landbruget kan supplere hinanden” siger Brian Thomsen fra Dansk Akvakultur.

Blå bioøkonomi er et centralt element i udviklingen af bæredygtige fødevarer og kobles denne udvikling sammen med jordbruget opstår nye og spændende synergier. Den 23.-24. september afholdes Dansk Bioøkonomikonference 2020 og på sporet ”Havets ressourcer” præsenterer en række oplægsholdere konkrete cases omkring havets ressourcer og hvordan havbrug og landbrug kan skabe nye og bæredygtige synergier ved at supplere hinanden.

På konferencen kan man også møde eleverne fra CELF, der har taget fremtidens ingredienser til sig serverer smagsprøver på fremtids-mad til konferencedeltagerne.

Formålet med konferencen er at dele knowhow fra små og store virksomheder, der skaber ny forretning med bioøkonomi; at få inspiration fra forskernes nyeste viden om bioøkonomi og bud på de næste realiserbare forretningsmuligheder; få viden om bæredygtig udvikling og få nye netværkskontakter på tværs af traditionelle faggrænser i inspirerende og smukke rammer.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig på www.bioguldborgsund.dk

Foto: Nina Friis Hansen, CELF.
For yderligere information kontakt:
Projektkoordinator Mette Jørgensen på tlf.: 2518 1833

Læs andre nyheder

Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt

Danmark har stolte traditioner indenfor fiskeopdræt, men svære rammevilkår og statslige opkøbsordninger har reduceret antallet af dambrug markant. Flere end 300 dambrug er lukket siden 1989, og selvom flere opdrættere gerne vil ombygge til eller etablere moderne,...

ASC høring om vandkvalitet, fiskehelse og sandart

ASC har den 1. marts 2023 offentliggjort en høring om to elementer i den nye fælles standard samt om et modul for sandart. Høringen omfatter således: Vandkvalitetsindikatorer – del af den nye fælles standard Fiskehelse og velfærdsindikatorer - del af den nye fælles...