Sashimi Royal fik besøg fra Borgen

Venstres erhvervs- og fiskeriordfører, Torsten Schack, var på besøg hos Sashimi Royal i Hanstholm til en snak om barrierer og muligheder for landbaseret opdræt.

Direktør Søren Mattesen (th.) viser Torsten Schack (mf.) og Brian Thomsen (tv.) rundt på det nuværende anlæg, hvor der pt. produceres cirka 400 tons Kingfish.

Venstres erhvervs- og fiskeriordfører Torsten Schack lagde vejen forbi Sashimi Royal i Hanstholm til en snak om muligheder og barrierer for landbaseret fiskeopdræt. Ved besøget blev Torsten Schack vist rundt på anlægget på Hanstholm havn, hvor Sashimi Royal pt. har en produktion på 400 tons Kingfish, og hvor der er store planer om udvidelse af produktionen.

Muligheder og barrierer er noget, man ved noget om hos Sashimi Royal. Her oplever man en stor efterspørgsel den restaurant- og sushifisken kingfish og med investeringer for 100 millioner kroner i ryggen har den norskejede Hanstholm-virksomhed påbegyndt opførelsen af et nyt anlæg. Det nye anlæg forventes at kunne forøge produktionen til 1.000 tons og er første etape i en vision om en større skalering.

Politisk velvilje – men lovgivningen er besværlig
Politisk er der velvilje fra både højre og venstre, når vi taler om de recirkulerede landanlæg som Sashimi Royal. Alligevel kan det være vanskeligt at udvide produktionen.

Virksomhederne møder BAT-krav om effektiv produktion, som kan være svære at honorere fra dag et. Selv med avanceret renseteknologi er der brug for at blive tildelt kvoter til udledning af bl.a. kvælstof. Og så undtager planloven landbrug, skovbrug og fiskeri fra krav om landzonetilladelse – men ikke akvakultur. De svære vilkår for det landbaserede fiskevilkår undrer også erhvervs- og fiskeriordføreren fra Venstre:

”Den politiske velvilje over for landbaserede anlæg bør i højere grad afspejles i lovgivningen. Jeg mener jo helt grundlæggende, at det bør være lettere at drive virksomhed i Danmark, og planloven er et oplagt sted at tage fat, når man taler om landbaseret fiskeopdræt. Det giver ikke mening, at fiskeopdrætteren skal have en landzonetilladelse, mens landmanden ikke skal.”

Lige nu er planloven til forhandling på Christiansborg, hvor Torsten Schack deltager i forhandlingerne for Venstre.

Læs andre nyheder

ASC høring om vandkvalitet, fiskehelse og sandart

ASC har den 1. marts 2023 offentliggjort en høring om to elementer i den nye fælles standard samt om et modul for sandart. Høringen omfatter således: Vandkvalitetsindikatorer – del af den nye fælles standard Fiskehelse og velfærdsindikatorer - del af den nye fælles...

Danske opdrætsfisk ligger under PFAS-grænseværdier

25. januar 2023 Opdateret den 16.02.23 med fiskemelets oprindelse. DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 oplyst i en pressemeddelelse, at man har foretaget en teknisk undersøgelse af danske økologiske æg, som indeholder PFAS. DTU vurderer, at hovedkilden til...

René Christensen vil udrydde gamle myter om opdrætsfisk

Som ny direktør i Dansk Akvakultur vil tidligere Folketingsmedlem René Christensen skaffe flere stemmer til Akvakulturen. Af Verdens bedste fødevarer Det tidligere folketingsmedlem René Christensen har kun lige sat sig til rette i direktørstolen hos...

Temadag om innovations- og udviklingsmuligheder for havbrugserhvervet

Dansk Akvakultur havde tirsdag den 31. januar fornøjelsen af at invitere til temadag i Agro Food Park, hvor dagsordenen var innovations- og udviklingsmuligheder i havbrugserhvervet. På temadagen blev bl.a. de nyeste resultater fra GUDP-projektet Hav-Tek præsenteret...