Sashimi Royal fik besøg fra Borgen

Venstres erhvervs- og fiskeriordfører, Torsten Schack, var på besøg hos Sashimi Royal i Hanstholm til en snak om barrierer og muligheder for landbaseret opdræt.

Direktør Søren Mattesen (th.) viser Torsten Schack (mf.) og Brian Thomsen (tv.) rundt på det nuværende anlæg, hvor der pt. produceres cirka 400 tons Kingfish.

Venstres erhvervs- og fiskeriordfører Torsten Schack lagde vejen forbi Sashimi Royal i Hanstholm til en snak om muligheder og barrierer for landbaseret fiskeopdræt. Ved besøget blev Torsten Schack vist rundt på anlægget på Hanstholm havn, hvor Sashimi Royal pt. har en produktion på 400 tons Kingfish, og hvor der er store planer om udvidelse af produktionen.

Muligheder og barrierer er noget, man ved noget om hos Sashimi Royal. Her oplever man en stor efterspørgsel den restaurant- og sushifisken kingfish og med investeringer for 100 millioner kroner i ryggen har den norskejede Hanstholm-virksomhed påbegyndt opførelsen af et nyt anlæg. Det nye anlæg forventes at kunne forøge produktionen til 1.000 tons og er første etape i en vision om en større skalering.

Politisk velvilje – men lovgivningen er besværlig
Politisk er der velvilje fra både højre og venstre, når vi taler om de recirkulerede landanlæg som Sashimi Royal. Alligevel kan det være vanskeligt at udvide produktionen.

Virksomhederne møder BAT-krav om effektiv produktion, som kan være svære at honorere fra dag et. Selv med avanceret renseteknologi er der brug for at blive tildelt kvoter til udledning af bl.a. kvælstof. Og så undtager planloven landbrug, skovbrug og fiskeri fra krav om landzonetilladelse – men ikke akvakultur. De svære vilkår for det landbaserede fiskevilkår undrer også erhvervs- og fiskeriordføreren fra Venstre:

”Den politiske velvilje over for landbaserede anlæg bør i højere grad afspejles i lovgivningen. Jeg mener jo helt grundlæggende, at det bør være lettere at drive virksomhed i Danmark, og planloven er et oplagt sted at tage fat, når man taler om landbaseret fiskeopdræt. Det giver ikke mening, at fiskeopdrætteren skal have en landzonetilladelse, mens landmanden ikke skal.”

Lige nu er planloven til forhandling på Christiansborg, hvor Torsten Schack deltager i forhandlingerne for Venstre.

Læs andre nyheder

Regeringens udspil til en akvakulturstrategi er ikke godt nok

Dansk Akvakultur kan ikke bakke op om regeringens udspil til en ny strategi for akvakultur. Udspillet er mangelfuldt og formår ikke at binde fødevareproduktionen sammen med ønskerne til fødevareforbruget, skriver Brian Thomsen i Altinget. Af Brian Thomsen, direktør...

Dansk Akvakultur på klimafolkemøde

Dansk Akvakultur har indtaget Kajen på årets Klimafolkemøde den 1.-3.september i Middelfart. På årets klimafolkemøde er Dansk Akvakultur gået sammen med Foreningen Muslingeerhvervet og Maren Moltke Lyngsgaard, rådgiver ved WSP og kogebogsforfatter til kogebogen BLÅ,...

Velkommen til Akvakulturfakta

Dansk Akvakultur har netop lanceret hjemmesiden Akvakulturfakta. Denne har til formål at udbrede kendskabet til akvakultur og bidrage til en nuanceret og saglig formidling om opdræt af fisk og skaldyr i Danmark. Akvakulturerhvervet er i konstant udvikling og der...

Skal din virksomhed have besøg af en skoleklasse?

”Mad fra havet” er et nyt undervisningsmateriale, der sætter vi fokus på fremtidens bæredygtige fødevarer. Der er blandt andet undervisningsmateriale om akvakultur generelt og om muslinger, tang og østers specifikt.Skal din virksomhed have besøg af en...