Se eller gense Dansk Akvakulturs Folkemødedebat ”Hvor skal fremtidens fisk komme fra?”

Lørdag den 19. juni inviterede Dansk Akvakultur et veloplagt panel til debat om, hvor fremtidens fisk skal komme fra, og hvordan akvakultur kan bidrage til vækst i landdistrikterne
 
Se debatten her.
 
Hvordan kan en lokal fødevareproduktion skabe værdi for landdistrikterne? Sådan lød første spørgsmål og dermed startskuddet til folkemødedebatten, hvor formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, hurtigt pointerede, at arbejdspladser er en vigtig faktor for bosætning i landdistrikter.
 
Arbejdspladser og fiskeri er også vigtig for Bornholm, bekræftede Bornholms borgmester, Thomas Thors. Derfor er han i dialog med akvakulturvirksomheder  samt miljøministeren om mulighederne for at opdrætte flere fisk på øen.
 
– Men det skal være bæredygtigt og miljømæssigt forsvarligt. Der skal tages hensyn til Østersøens miljøtilstand, understregede borgmesteren.   
 
Niels Dalsgaard, Formand for Dansk Akvakultur, greb hurtigt bolden og understregede, at der allerede opdrættes fisk med hensyn til natur og miljø, hvor han henviste til undersøgelser fra Musholm havbrug, som viser at havbrugene ikke forhindrer god økologisk tilstand i vandområdet.
 
Miljø og bæredygtighed er vigtigt, men set fra landdistrikternes perspektiv bør man tage flere betragtninger med i beslutningen om, hvorvidt der skal være flere havbrug og dambrug eller ej.
 
– Der er et hensyn at tage til miljø og bæredygtighed, men også arbejdspladser, økonomi og fødevareudbud. For der er behov for fisk med lav klimabelastning og gode certifikater. Mange dambrug er forsvundet med årene og deraf mange arbejdspladser i landdistrikterne. Det er vigtigt, at vi værner om vores produktion, og vi kan eksportere og skabe indtægter, der gavner samfundet, sagde Steffen Damsgaard.
 
CEO for sushikæden Letz Sushi, Anders Barsøe, understregede, at det er særligt vigtigt, at man prioriterer alternativer til animalsk protein af hensyn til klimaet.
 
– Vi må erkende, at vi spiser meget animalsk protein og vi bør spise flere fisk. ASC- og MSC-certifikaterne er et godt sted at starte, for der er opsyn med det marine liv, ligesom man støtter en socialt ansvarlig produktion, understregede Anders Barsøe, der også prioriterer fisk med netop disse certifikater i Letz Sushis restauranter.
 
Tak til alle paneldeltagere og ordstyrer for at bidrage til en interessant og nuanceret debat med vigtige budskaber om akvakultur, sunde fødevarer og arbejdspladser i landdistrikterne.
 
Du kan se eller gense hele debatten HER

Læs andre nyheder

Temadag om innovations- og udviklingsmuligheder for havbrugserhvervet

Dansk Akvakultur havde tirsdag den 31. januar fornøjelsen af at invitere til temadag i Agro Food Park, hvor dagsordenen var innovations- og udviklingsmuligheder i havbrugserhvervet. På temadagen blev bl.a. de nyeste resultater fra GUDP-projektet Hav-Tek præsenteret...

Samlet fiskebranche ønsker udfasning af PFAS

DEBAT: De seneste ugers debat om PFAS ramte i starten af sidste uge fiskebranchen, da DR den 23. januar bragte en nyhed om, at DTU Fødevareinstituttet har fundet flourstofferne i økologiske æg, som forventes at stamme fra det fiskemel, der bruges i hønsenes foder....

René Christensen bliver direktør for Dansk Akvakultur

René Christensen starter 1. februar som direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur. Dansk Akvakultur er brancheforening for dambrug, havbrug, RAS-anlæg, skaldyrsopdræt, fiskefoder, eksport og økologisk opdræt. Foreningen er også medlem af Landbrug & Fødevarer....

Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier

DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 oplyst i en pressemeddelelse, at man har foretaget en teknisk undersøgelse af danske økologiske æg, som indeholder PFAS. DTU vurderer, at hovedkilden til PFAS i æggene kan stamme fra fiskemel som foderingrediens.Der...