Stor forbrugerundersøgelse fremhæver bæredygtighedspotentialet i de ”blå proteiner”

Mærkningsordningen for bæredygtig akvakultur, ASC (The Aquaculture Stewardship Council) har netop udsendt deres hidtil største forbrugeranalyse, hvor flere end 12.000 forbrugere fordelt på 12 lande har medvirket.

Forbrugerundersøgelsen har fokus på forbrugernes opfattelse og forbrug af fisk og skaldyr, og den konkluderer blandt andet følgende:

  • Sundhed er det primære incitament til at spise fisk og skaldyr.
  • De ”blå proteiner” har et stort potentiale til at blive en bæredygtig og miljøvenlig, animalsk proteinkilde. Mere end halvdelen opfatter det dog ikke som bæredygtigt på nuværende tidspunkt.
  • Flertallet vurderer, at det har en positiv effekt på havene, at man køber fisk og skaldyr fra ansvarligt opdræt og fangst.
  • ASC-mærket repræsenterer en høj troværdighed blandt forbrugerne.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.  

Vidste du…

At Danmark er det land i verden med flest ASC-certificerede ørreddambrug, og vi tegner os for næsten halvdelen af verdens ASC-certificerede ørreddambrug.

Hvad er ASC?

ASC blev etableret i Europa i 2012, og det står for Aquaculture Stewardship Council. Mærket anvendes udelukkende på opdrættet fisk og skaldyr, der lever op til mærkets principper om ansvarligt opdræt. Når man køber et ASC-mærket produkt, er man derfor garanteret, at det er opdrættet med fokus på miljø, hvilket indebærer krav til vandkvalitet, bundforhold, fiskesundhed, fodereffektivitet, foder fra bæredygtige kilder og en lav CO2-udledning. Derudover er der et socialt fokus i ASC-mærket, hvor man blandt andet stiller krav til arbejdsforhold og rimelige lønninger.

Læs andre nyheder

Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt

Danmark har stolte traditioner indenfor fiskeopdræt, men svære rammevilkår og statslige opkøbsordninger har reduceret antallet af dambrug markant. Flere end 300 dambrug er lukket siden 1989, og selvom flere opdrættere gerne vil ombygge til eller etablere moderne,...

ASC høring om vandkvalitet, fiskehelse og sandart

ASC har den 1. marts 2023 offentliggjort en høring om to elementer i den nye fælles standard samt om et modul for sandart. Høringen omfatter således: Vandkvalitetsindikatorer – del af den nye fælles standard Fiskehelse og velfærdsindikatorer - del af den nye fælles...