|
Kære Læser,
Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations nyhedsbrev. I dette nyhedsbrev giver vi dig et overblik over ugens vigtigste begivenheder, nye tiltag og resultater i akvakulturens verden.
Den seneste uge har centreret sig om den omfattende debat om akvakultur, særligt opdræt af laks, som blev igangsat af Jakob Clausen indehaver af P. Clausens Fiskehandel i Aarhus. Fiskehandler Jakob Clausen offentliggjorde i en pressemeddelelse i uge 2, at han ikke længere vil forhandle opdrættet fisk.
Desværre er debatten præget af mange følelsesladede udsagn og har en begrænset forståelse af de faktuelle forhold. Derfor har vores direktør René Christensen, formand Niels Dalsgaard og medlemmer engageret sig i denne debat via tv, radio, aviser og onlineartikler for at nuancere og korrigere de mange påstande, der florerer på sociale medier og i offentligheden.
Vi har med dette nyhedsbrev valgt at samle de mest relevante artikler og indslag som berører denne sag og meget mere.
Hvis du endnu ikke er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det via linket her: TILMELD.
God læselyst!
Med venlig hilsen Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) |
| | Relevante artikler og indslag vedr. Fiskehandler Jakob Clausen |
| | | Tirsdag den 7. januar 2025 - Dansk Akvakultur Producentorganisations direktør René Christensen deltog i TV2 Østjyllands 19.30 nyheder ifm. med Fiskehandler Clausens pressemeddelelse. |
| | | | Fredag den 10. januar 2025 - Direktør for Musholm og formand for DAPO, Niels Dalsgaard, medvirkede i TV2 Østjylland 19.30 |
| | | Søndag den 12. januar 2025 - Musholms kommunikationsansvarlige, Teis Volstrup, medvirkede i TV2 Øst nyhederne kl. 19.30. |
| | | | | | | 14. januar P1 debat - Opdrættet fisk er lort Sådan lyder budskabet fra fiskehandler Jakob Clausen, indehaver af P. Clausens Fiskehandler i Aarhus. Så skal vi stoppe med at opdrætte fisk? Kan vi overhovedet mætte danskernes lyst til laks uden fiskeopdræt? Er vildtfanget fisk overhovedet et sundere og mere bæredygtigt alternativ til opdræt? Skal vi ændre vores fiskespisevaner? Og hvem skal bestemme, hvilken fisk vi spiser?
Panel: Jakob Clausen, ejer af P. Clausens Fiskehandel, Martin Keller, Verdensmålschef i Dansk Vegetarisk Forening, René Christensen, direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur Po, Grethe Hyldig, seniorforsker ved Fødevareinstituttet ved DTU, Thomas Roland, CSR-chef, Coop.
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | Musholm havbrug. (Arkivfoto) Foto: Musholm |
| Fiskedebatten fortsætter: - Du er velkommen til at besøge os |TV2 ØST Det har givet Niels Dalsgaard, der er administrerende direktør i Musholm, som opdrætter ørred på havbrug i Storebælt, anledning til at invitere Jakob Clausen indenfor hos dem. |
| | Musholm fiskeopdræt inviterer kritisk fiskehandler med på havet |TV2 ØST Musholm A/S, der driver havbrug, vil vise kritisk fiskehandler, at fiskeopdræt i Danmark er anderledes end i udlandet. |
| | | Kolleger uenige i fiskehandlers nej: Vi skal have mere af det i køledisken |TV2 Østjylland 11 østjyske fiskehandlere er enige. Jakob Clausens nej til opdrættet laks smitter ikke af på dem. “Vi er nødt til at acceptere opdrættet fisk, og finde en måde at opdrætte dem bedre, ellers kan vi i fremtiden slet ikke få fisk, og så vil der ikke være fisk tilbage i havene.” |
| | | Brancheforening: Akvakulturer mindsker pres på vilde fisk |DR.DK Hos Dansk Akvakultur, der repræsenterer de danske dambrug i både saltvand og ferskvand, peger man på, at der er flere fordele ved opdrættet fisk. - Jeg har et problem med, at der bliver sagt, at man ikke skal købe opdrættet fisk i forhold til natur og miljø. Og også i forhold til sundhed, siger han og peger på, at indholdet af kviksølv ifølge Fødevarestyrelsen er lavere i opdrættet laks fra Norge end vildlaks fra Østersøen. Han peger også på, at de vilde bestande er så presset, at produktion af opdrættet fisk er nødvendig for at dække behovet for fisk. |
| | | Ekspert kalder udskældt fiskeopdræt for 'nødvendig' |TV2 Østjylland Uddrag af artikel:
Ved opdrættede fisk kan man udover at styre kosten også styre både temperaturer og vandstrømme. Ligesom man kan kontrollere, at fiskene bliver mindre stressede i fangstsituationen, forklarer seniorforskeren.
- Vi ved, at stress også har betydning for den kvalitet, der kommer ud af kødet på fisken, siger Grethe Hyldig.
- Fra min synsvinkel ville det være problematisk, fordi der ikke ville være fisk nok til alle dem, vi gerne vil have, der spiser fisk. Det ville også være et problem på verdensplan, siger Grethe Hyldig og uddyber:
- Jeg mener, det ville være bedre, hvis man arbejdede mere med, hvordan man opdrætter fisk, siger seniorforskeren. |
| | | Dansk burfisk sælges udenlands Uddrag fra artikel i Politiken skrevet af Mette Guldagger.
Men i producentforeningen Dansk Akvakultur, som både repræsenterer muslingefarme, tangdyrkning, østersproduktion og havbrug, er direktør René Christensen ikke enig i Jakob Clausens billede af opdrættede fisk.
»Det er ærgerligt at skære al opdrættet fisk over én kam. Der er en verden til forskel på en danskproduceret ørred og en pangasiusfisk fra Asien. Vi er verdensmestre i at producere fisk af god kvalitet med meget mindre belastning af miljøet«, siger René Christensen, som understreger, at der er færre tungmetaller og ingen parasitter i fiskene fra danske opdræt, mens der kan være begge dele i fritfanget fisk.
Efterspørgslen på fisk er så stor i verden, at de vilde bestande ikke kan stå for det hele René Christensen, direktør i producentforeningen Dansk Akvakultur Både når det gælder krav til dyrevelfærd og et anlægs påvirkning af natur og miljø, er der skrappe krav i Danmark, understreger han og kalder havbrugene for en del af løsningen, når det gælder om at skaffe fisk til forbrugerne.
»Efterspørgslen på fisk er så stor i verden, at de vilde bestande ikke kan stå for det hele. Samtidig ønsker EU, at produktionen i akvakultur skal fremmes. På den måde vil det være forfejlet at bremse det«, siger René Christensen. Han er dog enig med Jakob Clausen i, at forbrugerne godt kunne gå efter fisk af højere kvalitet:
»Forbrugerne går meget efter den laveste pris, og derfor sælges der ikke så meget danskproduceret ørred i Danmark. Vi kan få en højere pris i andre lande. Men det er i sidste ende dig og mig, der bestemmer, hvad der bliver produceret og solgt. Og der vil det være godt for miljø og klima at vælge dansk fisk«. |
| | | Klaus Anker Jensen: Desværre har de fleste misforstået budskabet |NordsøPosten.dk “Opdrættet fisk er kommet for at blive, og kunderne har frihed til at vælge, hvad de vil spise. Jeg og mine kolleger arbejder konstant på at sælge så mange danske spisefisk som muligt, og vi supplerer med opdrættet fisk, når det er nødvendigt.” |
| | | | Andre artikler vedr. Clausens Fiskehandel |
| | Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere |
| | | Minister afviser nye regler for opdrættede fisk |
| | | En heftig debat har udfoldet sig den seneste uges tid |
| En debat, som fiskehandler Jakob Clausen fra Aarhus satte i gang, da han i en video på sine sociale medier meldte ud, at han ikke længere vil sælge fisk fra opdræt i sin butik.
Siden har andre fiskehandlere, fiskeopdrættere og ekspertpersoner på området meldt sig ind i debatten, hvor meningerne mildest talt er delte.
Én person har dog manglet i debatten, lød det forleden fra Jakob Clausen: Venstres fødevare- og fiskeriminister, Jacob Jensen. Han kommer så på banen nu.
- Det er fint, at Jacob Clausen rejser en debat om, hvad han ønsker at sælge i sin butik, siger Jacob Jensen til TV2 Østjylland, men han har svært ved at se for sig, at der bliver ændret på reglerne. |
| | Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) |
| "Laks er en god og sund spise, og langt største delen af det laks, vi spiser i Danmark, kommer fra opdræt. Så der er en efterspørgsel, som danskerne er glade ved, og som er sund og klimavenlig, siger Jacob Jensen. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Spørgsmål: Har fiskehandler Clausen ikke en pointe, når han mener, at kvaliteten på opdrættet laks kan være for ringe?
- Jeg er ikke hverken fiskehandler eller havbiolog. Vi kan se, at hvis efterspørgslen skal efterkommes, kan vi ikke gøre det alene med vildfanget laks, siger Jacob Jensen.
Han understreger yderligere, at han ikke selv har noget problem med at købe opdrættet laks.
Jakob Clausens opråb førte en brusende stormbølge med sig.
Fra Skødstrup til København meldte flere sælgere af opdrættet laks sig på banen og fjernede produktet fra kølediskene.
Det var dog ikke et kærkomment opråb på alle kanter.
I videoen, der startede hele debatten, langede Jakob Clausen ud efter andre fiskehandlere, som har opdrættet fisk i kølediskene.
Og Jakob Clausen, som ejer den 136 år gamle fiskehandel på havnen i Aarhus, blev smidt ud af bestyrelsen i brancheforeningen Danmarks Fiskehandlere.
- Jeg synes, det er skide friskt, det, han har gjort. Men det hører ikke hjemme i en bestyrelse, hvor man sidder og varetager medlemmers interesser, sagde Klaus Anker Jensen, der er formand i brancheforeningen Danmarks Fiskehandlere i den forbindelse til TV2 Østjylland.
Jacob Jensen (V) påpeger, at man indenfor opdræt skal overholde diverse krav til miljøet og dyrevelfærden.
- Der er blandt andet krav til, hvor mange fisk der kan være i de forskellige bassiner. Derudover har vi lavet en havplan, som udlægger områder og zoner, hvor man kan søge om at få tilladelse til at lave opdræt, siger han.
Spørgsmål: Er det et område, du som minister kunne få lyst til at se nærmere på?
- Vi har i forvejen regulering. Vi har miljøundersøgelser, og der er forskellige andre krav til, hvis man skal have tilladelse til at drive et fiskeopdræt, så det giver ikke mig anledning til at tage det op, siger Jacob Jensen.
Det skal derimod fortsat være op til den enkelte sælger og køber af produktet at vurdere, om man har lyst til at forbruge opdrættet fisk.
- I sidste ende handler det om valget, som jeg ser det. Det er en fin debat, men det giver ikke mig anledning til at gå ind og lave nye krav, siger Jacob Jensen. |
| | | På vegne af Biomar og Aller Aqua publicerer vi det årlige råvare prisindex |
| | | Dansk Akvakultur reducerer miljøpåvirkningen markant |
| | Nye oplysninger fra Miljøministeren, Magnus Heunicke, bekræfter, at den danske akvakultursektor har opnået betydelige reduktioner i udledningen af næringsstoffer og organisk materiale. Disse resultater er et direkte resultat af branchens investeringer i innovation, moderne anlæg og avancerede renseforanstaltninger, som alle har til formål at sikre bæredygtig produktion i harmoni med natur og miljø. |
| | Ørred / Copyright Dansk Akvakultur Producentorganisation |
| Ifølge Miljøministeriets svar på §20-spørgsmål nr. 166, 167 og 168 har danske ferskvandsdambrug siden 1989 reduceret udledningen af:
• Kvælstof: 81% • Fosfor: 87% • Organisk stof: 93%
Samtidig er produktionen kun reduceret med 38%, hvilket understreger sektorens effektivitet og innovation. |
| Akvakultur som løsning på globale udfordringer |
| Med over 58% af verdens fiskebestande fuldt udnyttede og 31% overfiskede ifølge WWF og FN, står verden over for alvorlige udfordringer i forhold til bevarelse af vilde fiskebestande i verdenshavene. FN advarer om, at mange vigtige levesteder for fisk og bunddyr er truet af fiskeri og risikofyldte fangstmetoder, hvilket kan føre til et kollaps i de globale fiskebestande.
Akvakultur spiller en afgørende rolle i at imødekomme den stigende efterspørgsel på animalsk protein og fisk uden yderligere pres på de vilde fiskebestande. |
| Bæredygtig og klimaeffektiv fødevareproduktion |
| Dansk akvakultur bidrager til den grønne omstilling gennem en klimaeffektiv fødevareproduktion, der skaber højværdiprodukter til eksport og skatteindtægter til Danmark. Samtidig bidrager muslingeproduktion til at forbedre den økologiske tilstand i kystnære vandområder. |
| | “Opdræt af fisk er kun muligt, hvis vandkvaliteten opretholder en høj standard. Derfor er bæredygtighed en kerneværdi i vores sektor,” udtaler René Christensen, direktør for Dansk Akvakultur Producentorganisation. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| For yderligere information, læs Miljøministeriets svar på:
|
|
| | | Annonce Wing Aqua: Klik på annoncen for at læse mere |
| | | Science for Breakfast - Det blå hav eller det døde |
| | Den 9. januar deltog DAPOs faglige rådgiver Roland Gregers Madsen til science for breakfast med emnet ’Det blå hav eller det døde hav’ på biologisk institut Københavns Universitet (KU).
Præsentationerne blev udført af Henrik O. Enevoldsen - IOC UNESCO, Per J. Hansen KU., Jens Jespersen Øresundsakvariet og John F. Steffensen (KU).
Under præsentationerne blev deltagerne introduceret til status af verdenshavene globalt, status for Øresund, giftige alger og status for tunen i Danmark.
Globalt set har verdenshavenes tilstand set bedre ud. Temperaturen de sidste 20 år er steget med ca. 1,45˚C, med enkelte hotspots med hele 2˚C. Plastikmængden er oppe på 1,1-4,9mio ton globalt i havene. Iltniveauet i verdenshavene er ligeledes faldet med ca. 2%. Dette lyder småt, men er med faglige øjne, alvorligt. Det svarer til at mennesket på verdens plan i gennemsnit befandt sig i ca. 1.500-2.000m højde.
Samtidig er forsuringen af havet oppe på 30%. |
| | Men ser det helt sort ud? Nej. Lige nu ser man en tendens i de udviklede industrilande, nemlig et fald i udledningen af kemiskforurening dvs. kvælstof, fosfor, tungmetaller, pesticider. Ligeledes er projekter som ’Projekt Blue Carbon’, med til at frede, bevare og udvide f.eks. marineskove, mangrove og f.eks. ålegræsenge.
Samtidig er et af lyspunkterne i de danske farvande, at tunen er vendt tilbage. Det resultat vi ser nu, er grundet begrænsningen af trawl og et mere selektivt fiskeri, hvilket har betydet at Øresund er blevet et af nordens marine hotspots mht. artsrigdom og antal. Der var sågar rekord i torskeyngel i 2024.
Deltagere blev ligeledes præsenteret for giftalge studie. I Danmark findes der ca. 20 arter af giftalger, hvor enkelte af disse kan angribe og skade fisk. Der er visse tegn, som man skal være opmærksom på, hvis en fisk er udsat for giftigalger.
Det ses ved; • ændring i fiskens adfærd. • Fisken kan begynder at ”hoste”, blive paniske og vil herefter miste balancen.
Dette vil ske over en tidsperiode der afhænger af typen af gift og koncentration. Til sidst indtræffer døden grundet kvælning. Mange af disse algers gift tvinger fiskens immunsystems respons, hvilket betyder at der dannes slim på gællerne og derved reducere fiskens iltoptagsevne, som resulterer i, at den til sidst kvæles. De fleste af disse gifte er vandopløselige og er mest potent, hvis algen bliver spist hvorefter giften frigives inde i fiskens krop.
En simpel måde at reducere mængden af giftalger og alger generelt i vores fjorde- og farvande er, at begrænse mængden af tilgængeligt kvælstof og fosfor. |
| Lyspunkter i dansk perspektiv |
| “Som marinbiolog bliver jeg bekræftet i, at vores verdenshave har store udfordringer, men der er også lyspunkter i et dansk perspektiv, især omkring Øresund. Der er ingen tvivl om, at dansk innovation og dansk akvakultur nationalt og globalt, er en del af løsningen, hvis den negative udvikling for verdenshavene skal vendes,” udtaler Roland Gregers Madsen, faglig rådgiver for Dansk Akvakultur Producentorganisation. |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Nyt vandområde med masser af liv ved Bredkær Bæk |
| | Et stort projekt giver gode forhold for dyr og planter omkring Bredkær Bæk, hvor et flot vandområde er blevet genskabt, og blandt andet havørrederne har allerede taget det i brug.
Uddrag fra artikel Ørreder har taget bækken i brug
Nu bugter bækken sig på naturligvis gennem landskabet, og der er fri passage for fisk og andre dyr, som er afhængige af vandløbet til at bevæge sig rundt. Det er ikke mindst områdets havørreder glade for, de har nemlig allerede brugt den nye vandløbsstrækning til at gyde, altså lægge æg. Projektet tyder derfor på at være en succes. Også bæklampretter og småkravl som slørvingelarver, vårfluer, og mange andre arter vil færdes i og omkring bækken.
Endnu syner området lidt bart, efter maskinerne har arbejdet i terrænet, men i løbet af det næste års tid vil området gro til og blive grønt, og i perioder med meget regn vil vandløbet løbe over sine bredder og dække de lave områder i vand. Til glæde for både dyre- og planteliv.
Projektet er lavet i samarbejde med Limfjordssekretariatet og finansieret af nationale midler og EU-midler fra Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond.
Læs mere her: Nyt vandområde med masser af liv ved Bredkær Bæk |
| | EU-kampagne om akvakultur samt smagsprøver |
| | EU-kommissær Costas Kadis lancerer EU’s kampagne om akvakultur ved et event den 25. marts 2025 i Bruxelles.
Eventet forventes at samle cirka 100 deltagere, herunder repræsentanter fra EU-institutioner, medlemsstater, detailhandlen, investorer og andre interessenter. Brian Thomsen deltager som formand for AAC.
Vedhæftet finder I det foreløbige program for dagen, som afsluttes med servering af smagsprøver fra EU’s akvakulturproducenter. Det vil fremgå tydeligt, hvilke producenter der har leveret de enkelte smagsprøver.
Kommissionen søger nu leverandører, og vi håber, at der bliver mulighed for at præsentere danske produkter på dagen. Lokationen råder over et professionelt køkken til forberedelse af smagsprøverne.
Hvis I ønsker at bidrage med smagsprøver, er I meget velkomne til at kontakte Brian Thomsen på brian@danskakvakultur.dk. |
| | | Kommende arrangementer i akvakulturen |
| | | | | | 22-25 marts 2025, Valencia, Spanien |
| | Akvakultur er og skal være for alle Udvikling af social licens og fremme af ikke kun produktion og kommercialisering af høj kvalitet og akvatiske foderstoffer, men også økosystemtjenesterne akvakultur, som akvakultur giver, er nøgleelementer i AE2025 - at give værdi til hver eneste person i Spanien og i hele Europa.
AE2025 sessionerne vil dække hele omfanget europæiske videnskabelige akvakulturdiscipliner og arter og vil omfatte indsendte mundtlige og postere præsentationer. AE2025 vil også indeholde en international fagudstilling, brancheforum, studerende sessioner og aktiviteter, satellit workshops og opdateringer om EU's forskning. Brochure om møder Registrer Indsend et abstract |
| | 6-10 marts 2025, New Orleans, Louisiana USA |
| | | | 24-27 april 2025, Qingdao, Kina |
| | | | 24-27 juni 2025, Entebbe, Uganda |
| | | | | | | | Dansk Akvakultur Producentorganisation modtager tilskud fra EHFAF |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | |
|
|
|
| |
|