Ugen der gik - uge 37, 2024

Kære Læser,


Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations ugebrev. Her vil vi opsummere nogle af de vigtigste begivenheder og resultater fra den forgangne uge.


Hvis ikke du allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her TILMELD

Vi ser frem til, at der i de kommende år bliver sat skub i miljøundersøgelserne, så vi kan få etableret flere havbrug i Danmark, til gavn for både jobskabelse og den grønne omstilling.

Derfor var det også meget positivt, at Havplansekretariatet for nylig besøgte Musholm havbrug. En stor tak til Niels Dalsgaard for en vellykket dag med et stærkt fagligt program. Der var gode drøftelser om alt fra, hvordan havbrug kan sameksistere med havvindmøller, til en forståelse af, hvor relativt lidt plads et havbrug faktisk kræver. Det var vigtigt for os at give Havplansekretariatet et klart billede af, hvordan et havbrug opererer, og hvad der skal til for at drive det.

Dansk Innovation
Vi i DAPO besøgte i fredags Christiansminde Dambrug. Besøget bekræftede hvordan innovation og nytænkning er dybt forankret i den danske akvakultur sektor. Produktionsforholdene i Danmark er stramme, og alle i branchen arbejder hverdag for at sikre, at produktionen sker i sammenklang med natur og miljø. Når vi ser på den seneste punktkilderapport er det tydeligt, at akvakulturen har været utrolig effektiv i forhold til at tilpasse sig miljøkravene. Sektorens kvælstofudledning er reduceret med omkring 75%, samtidig med at produktionen er fastholdt med en lille stigning. Det er en imponerende præstation, som alle i branchen fortjener stor ros for.

Akvakulturens Fremtid
Det var en inspirerende formiddag på Christiansminde Dambrug, der tydeligt viste, at akvakulturen ikke kun er klimaeffektiv, men også en vigtig brik i den grønne omstilling, når vi ser på natur, miljø og biodiversitet. Vi blev præsenteret for nye teknologier, indenfor fiskefæces håndtering og vandbehandling, som vil bidrage til at reducere miljøbelastningen yderligere. Vandforbruget på dambruget er allerede ekstremt lavt, og med de nye tiltag ser vi frem til endnu større fremskridt.


Akvakultur kræver meget lidt areal, men kan producere store mængder fødevarer og fiskeolier med sundhedsmæssige fordele. Akvakulturen leverer fødevarerne til fremtiden.

Besøg hos DanAqua v. Christiansminde Dambrug

Fredag den 13. september besøgte Dansk Akvakultur Producentorganisation Christiansminde Dambrug, der drives af DanAqua. Direktør René Christensen, faglig rådgiver Roland G. Madsen og kommunikations-medarbejder Cecilie W. Kristensen havde en særdeles positiv oplevelse.

Christiansminde Dambrug var verdens første ASC-certificerede ørredopdrætter. Under besøget fremviste CEO Steffen Nielsen og driftsleder Niels Wittus produktionen, hvor fiskene opdrættes med minimalt vandforbrug. Med deres nye teknologi til opsamling af fiskefæces reduceres miljøbelastningen yderligere for hver ørred, der forlader dambruget. Besøget gav sekretariatet indsigt i, hvordan innovationen inden for dansk akvakultur udvikler sig.

Miljørigtigt foder
DanForel anvender foder, der er 100% GMO-frit, og alle marine råvarer kommer fra bæredygtigt fiskeri. Fosforindholdet er stærkt reduceret i henhold til danske miljøanbefalinger, hvilket skåner miljøet.

Udnyttelse af hele fisken
Hos DanForel udnyttes omkring 40% af hver ørred til filet, mens de resterende 60% omdannes til fiskeolie og protein af høj kvalitet. Dette er muligt, fordi de kontrollerer fiskens foder under hele opvæksten, hvilket sikrer et højt indhold af de vigtige omega-fedtsyrer i fiskeolien. Da ørrederne opdrættes i rent grundvand, undgås de forurenende stoffer, man ofte ser i fisk fra naturen. Fiskeolien koldpresses umiddelbart efter slagtningen, hvilket bevarer vigtige vitaminer som A, E og D.

På billedet ses fiskefæces på bæltefilter

Fiskefæces behandling
DanForel anvender et innovativt bæltefilter til at opsamle og afvande fiskefæces. Vandet adskilles fra fækalierne, som tørres og genanvendes til produktion af biogas eller som gødning. Vandet renses yderligere for eventuelle tungmetaller, såsom kobber, og næringsstoffer som fosfor og kvælstof, inden det udledes. Denne proces bidrager til en markant reduktion af miljøbelastningen.


Efter den omfattende rensningsproces bliver det nu rensede vand udledt i laguneområdet, hvor det indgår naturligt i økosystemet og gavner planterne.

Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere…

Fremtidens protein til akvakultur

Uddannelsesudvalget

Der blev afholdt møde i DAPO’s uddannelsesudvalg tirsdag den 10. september 2024 på HANSENBERG. Det er fortsat en udfordring, at der er for få elever på uddannelsen. Udvalget drøfte de forskellige initiativer, der kan styrke optaget og indholdet i uddannelsen.


Det blev således besluttet at afholde en orienteringsdag for eleverne på HANSENBERG på et dambrug. Arrangementet gennemføres den 1. oktober 2024 på Jedsted Mølle Dambrug. Udvalget vil desuden kontakte nærtliggende dambrug med en anmodning om at modtage elever til dagspraktisk arbejde på dambruget og opfordre medlemmerne til at tage elever i praktik i en uge.


HANSENBERG har gode erfaringer fra andre brancher, hvor virksomheder giver indlæg for eleverne. Det kan være faglige indlæg på 2. Grundforløb/Hovedforløb eller mere generelle indlæg på 1.Grundforløb. DAPO har indledt et samarbejde med DTU AQUA om at udarbejde et supplerende undervisningsmateriale om RAS.


Du er velkommen til at kontakte udvalgets formand Peter Holm +45 2323 2220, lundbyfisk@lundbyfisk.dk, eller udvalgets sekretær Brian Thomsen +45 4076 2870, brian@danskakvakultur.dk hvis du vil bidrage jf. ovenstående eller har spørgsmål til uddannelsen.

Certificeringsudvalg

DAPO har besluttet ikke at oprette et stående certificeringsudvalg grundet manglende interessetilkendegivelser fra medlemmerne. DAPO vil fremover fokusere på konkrete ad hoc sager og opfordrer desuden medlemmerne til at oprette og indgå i uformelle netværk for at udvekslefaglige erfaringer.


DAPO indgav i maj høringssvar til udkast til ny ASC Farm Standard. Vi fremhævede opdrætternes bekymringer for anvendeligheden af den nye standard, og vi anførte syv konkrete kritikpunkter.


ASC har nu svaret os, at de med afsæt i bl.a. vores høringssvar arbejder på en revideret udgave, og at ASC i løbet af de næste uger vil dele en rapport, som præsenterer ændringerne i ASC Farm Standarden.


Vi vil dele rapporten med alle medlemmer og invitere til et dialogmøde, hvor vi kan drøfte ændringerne og eventuelle viderefælles foreningstiltag.


Dette er et konkret eksempel på, hvordan vi fremover vil arbejde med certificeringsdagsordenen. Vi bistår gerne med at oprette faglige netværk, og du er velkommen til at kontakte faglig rådgiver Roland Gregers Madsen +45 2024 1532, roland@danskakvakultur.dk.

Annonce Biomar: Klik på annoncen for at læse mere…

Med venlig hilsen