Ugen der gik - uge 38, 2024

Kære Læser,


Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations ugebrev. Her vil vi opsummere nogle af de vigtigste begivenheder og resultater fra den forgangne uge.


Hvis ikke du allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her TILMELD

Akvakulturuddannelse på

Til Alle medlemmer, Uddannelsesudvalg og HANSENBERG


Vi har en udfordring med, at der er for få elever på ’akvakulturuddannelsen’ på HANSENBERG.


Akvakultur er ét blandt mange erhverv, der har behov for flere elever på erhvervsuddannelserne. Dansk Metal har således foreslået, at (udvalgte) nyuddannede faglærte får en skattefriuddannelsespræmie på 100.000 kr.


På det seneste møde i Uddannelsesudvalget besluttede vi derfor flere initiativer for at øge interessen for akvakultur blandt eleverne. Det er en opgave, som vi skal løse i fællesskab, og vi har behov for din hjælp.  


Som opdrætter (dambrug, havbrug eller skaldyr) kan du tilbyde at modtage elever til 1 dags praktisk arbejde på dit anlæg og/eller at tage elever i praktik i 1 uge. Det giver eleverne mulighed for at få et bedre indblik i vores erhverv, så flere vælger akvakultur. Vi hører gerne fra jer alle, men i særdeleshed gerne fra virksomheder og anlæg, der er placeret omkring HANSENBERG i Kolding.


Som virksomhed med aktiviteter indenfor akvakultur kan du give et indlæg for eleverne på HANSENBERG. Det kan være et fagligt indlæg for de elever, der er på 2. Grundforløb eller Hovedforløbet eller et mere generelt indlæg på 1. Grundforløb.  


Formålet med begge initiativer er at synliggøre vores erhverv overfor eleverne, så flere vælger akvakultur fremfor f.eks. landbrug. Vi kan ikke forvente, at eleverne vælger akvakultur som deres fremtidige branche, hvis vi ikke viser, at vi interesserer os for deres uddannelse.


Vi har meget at tilbyde, og vi mangler elever, der kan bidrage til at udvikle og fremme erhvervet, men det kræver, at vi som erhverv melder os ind i kampen om fremtidens arbejdskraft.


Vi er vidende om, at mange af jer savner mere fagligt indhold i uddannelsen. Vi har derfor taget initiativ til at udarbejde et undervisningsmateriale om RAS sammen med DTU Aqua. HANSENBERG har mulighed for at udvide deres pensum med mere akvakultur, men det kræver, at der er flere elever, der vælger akvakultur.


Du er meget velkommen til at kontakte enten udvalgets formand Peter Holm på mobil +45 2323 2200 eller udvalgets sekretær Brian Thomsen på mobil 4076 2870, hvis du ønsker at bidrage til sagen.


Vi håber at høre fra dig!

Medicinhåndteringskursus med fokus på akvakultur: Tilmelding

Til Alle primærproducenter, bestyrelse, veterinærudvalg og HANSENBERG


Alle dyreejere og ansatte, der indgiver lægemidler til produktionsdyr, skal have gennemgået et kursus i anvendelse af lægemidler til produktionsdyr. Undtaget er personer, der per 1. februar 2007 havde mere end 6 måneders praktisk erfaring (fuldtid) med produktionsdyr.


Dansk Akvakultur Producentorganisation og HANSENBERG afholderet kursus i medicinhåndtering på HANSENBERG, Vranderupvej 90, 6000 Kolding den 10. og 11. oktober 2024.


Deltagerne vil efter kurset modtage et kursus bevis udstedt af HANSENBERG.


Tilmelding skal ske til Brian Thomsen på mobil +45 4076 2870 eller mail brian@danskakvakultur.dk senest mandag den 7. oktober 2024 kl. 12.00.

Deltagerantallet er begrænset til 30 personer, og tilmelding vil ske efter ’først til mølle’ princippet.


Du bedes oplyse dit navn, adresse og CPR-nummer, da det skal fremgå på kursus beviset.


Kursusgebyret er på 1.600 kr. per kursist og inkluderer forplejning på begge dage.

Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere…

Fremtidens protein til akvakultur

Muslingeopdræt er en vigtig del af den danske fødevareproduktion og naturgenopretning

I sidste uge afholdt Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) et møde med Hedeselskabet i DAPO’s lokaler for at drøfte de fremtidige planer for muslingeopdræt. Mødet blev afholdt på baggrund af de udfordringer, der i øjeblikket opleves i muslingebranchen.


Det vækker undren, da både miljøminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen tidligere har fremhævet muslingers potentiale til at bidrage med at redde Vejlefjord. Muslinger har en gavnlig effekt på havmiljøet, da de filtrerer vandet og dermed forbedrer vandkvaliteten. Muslingeopdræt bruges desuden til naturgenopretning, hvor de fjerner alger fra vandet og til sidst kan anvendes til konsum. Muslinger skal hverken fodres eller medicineres og er en fantastisk kilde til proteiner og er rige på næringsstoffer som omega-3-fedtsyrer. Derfor omtales de ofte som "havets bøf" og er samtidig en klimaeffektiv fødevare.


Mødet med Hedeselskabet havde fokus på, hvordan vi i fællesskab kan overkomme de nuværende udfordringer og sikre en bæredygtig fremtid for muslingeopdræt i Danmark. Der blev drøftet konkrete tiltag, herunder behovet for et stærkere samarbejde om, at skabe en bredere og mere fagligt funderet debat om muslingeproduktion.


Det er afgørende, at beslutningstagere har adgang til relevant viden, så de kan træffe velovervejede beslutninger, der understøtter udviklingen af muslingeopdræt som er en vigtig del af den danske fødevareproduktion og naturgenopretning.

Miljøministeren vil gøre hele Lillebælt til en marin naturnationalpark

Den 20. september begyndte forhandlingerne om etablering af de første to marine naturnationalparker i Danmark. Miljøminister Magnus Heunicke har tidligere meddelt, at han vil arbejde for, at hele Øresund inklusiv Køge Bugt skal udpeges som en marin naturnationalpark. Nu foreslår miljøministeren, at den anden marine naturnationalpark skal dække hele Lillebælt fra Nordfyn og Juelsminde hele vejen ned til Als og Ærø samt Vejle Fjord. 

Annonce Biomar: Klik på annoncen for at læse mere…

Med venlig hilsen