Nyhedsbrev - uge 47, 2024

Kære Læser,


Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations nyhedsbrev. Her vil vi opsummere nogle af de vigtigste begivenheder og resultater fra den forgangne uge.


Hvis ikke du allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her TILMELD

Akvakulturaktører til aktivist:

Din kritik er misvisende. Opdræt er afgørende for fremtidens fødevaresikkerhed

Johan Flyvbjerg argumenterer i Altinget for, at opdrætsfisk skaber flere fødevareproblemer end løsninger. Han overser dog flere væsentlige aspekter af akvakulturens bidrag til den globale fødevareproduktion og bæredygtighed.

Anne Mette Bæk, direktør for European Fishmeal & Marine Ingredients Denmark og René Christensen, direktør for DAPO, har sammen skrevet en kronik til Altinget.

Novo Holdings investerer i laksegenetik

Novo Holdings har købt norske Benchmark Genetics, en førende aktør inden for æg til lakseopdræt, for op mod 2,3 mia. kr. Virksomheden arbejder med genetiske løsninger til fiske- og rejeopdræt globalt.

Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere

Møde med Verdens Bedste Fødevarer

Onsdag den 20. november mødtes DAPO med Verdens Bedste Fødevarer (VBF) for at evaluere samarbejdet og drøfte akvakulturens fremtid. Fra DAPO deltog direktør René Christensen og faglig rådgiver Roland Gregers, mens VBF var repræsenteret af formand Steffen Andersen, Torsten Buhl og Felix Starck.


Netværksarrangementet som blev afholdt på Axelborg tilbage i oktober blev evalueret med positive tilkendegivelser fra begge sider. VBF tog flere idéer med videre, og Food Nation fulgte op med en LinkedIn-post om akvakultur. Drøftelserne omhandlede bl.a. kvælstofhåndtering, sygdomsforebyggelse, produktionsformer og sektorens muligheder. Der var også fokus på muslinger til konsum og naturgenopretning, samt branchens rolle i en bæredygtig fødevareproduktion med lav miljøpåvirkning.


Fremadrettet blev der talt om at fremme dansk akvakultur via reklamekampagner, temadage og øget kommunikation. Der blev lagt vægt på at styrke fortællingen om Danmark som en fødevaregigant, samtidig med at vigtige politiske aktører skal inddrages i dialogen.


DAPO værdsætter samarbejdet med Verdens Bedste Fødevarer og ser frem til de kommende initiativer.

Annonce Biomar: Klik på annoncen for at læse mere

Grøn omstilling i danske marine systemer

Fokus på bæredygtighed

I sidste uge deltog DAPOs faglige rådgiver, Roland Gregers, i seminaret Green Transition in Danish Marine Systems på Roskilde Universitet (RUC). Seminaret præsenterede spændende oplæg om emner som kompensationsstrategier i danske marine systemer, biodiversitetsfremmende bevarings- og kompensationsmetoder, valg af optimale marine afbødningsløsninger som muslinger, ålegræs eller rev samt fremtidsperspektiver for dansk akvakultur.

Højdepunkter fra dagen:

3. Science Based Targets for Nature / Musholm

Musholm præsenterede deres indsats for at dokumentere og forbedre deres miljøaftryk. Fokus er på realistiske og målbare mål for bæredygtighed.


4. Tangproduktion og fødevarer

Potentialet for at opskalere dansk tangproduktion blev debatteret. Tang kræver hverken gødning eller vedligeholdelse og har stort potentiale som en sund og bæredygtig fødevare.


5. Muslingeopdræt og vandmiljø / Per Dolmer

Muslingeopdræt kan forbedre vandkvaliteten markant, som det ses i Skive Fjord, hvor klorofyl-A-niveauet er reduceret med 10 %. Opdrætsmuslinger har desuden samme kvalitet som vildfangede muslinger.


6. Copepoder som fiskefoder / RUC

Forsøg med copepoder som alternativt fiskefoder viser lovende resultater. Copepoder sikrer omega-3-indhold og reducerer deformiteter hos fisk, hvilket kan forbedre foderindustrien.

RUC’s seminar understregede akvakulturens centrale rolle i den grønne omstilling. Dagens debatter pegede på nødvendigheden af at balancere bæredygtighed og vækst i akvakultursektoren. DAPO vil fortsat arbejde for at fremme viden og innovation i erhvervet.

EU-Kommissionen

E-læringsmodul om

'Planlægning af plads og adgang til vand til marin akvakultur'

Aquaculture Assistance Mechanism har oprettet et E-læringsmodul til medlemsstaternes myndigheder om Kommissionen vejledning om planlægning af plads og adgang til vand for marin akvakultur.

Med venlig hilsen