Kære Læser,
Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations nyhedsbrev. Her vil vi opsummere nogle af de vigtigste begivenheder og resultater fra den forgangne uge.
Hvis ikke du allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her TILMELD |
|
|
Omsættelige kvælstofkvoter er godt for natur og miljø samt dansk økonomi |
|
Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) ser meget positivt på de miljøøkonomiske vismænds forslag om at indføre omsættelige kvælstofkvoter. Forslaget rummer et stort potentiale for at flytte kvælstof og fosfor fra én sektor til en anden, hvilket kan bidrage til en mere effektiv og bæredygtig anvendelse af ressourcerne. |
|
|
Opdrættet ørred fra Aquapri, Copyright /AquaPri |
|
Skal fisk være det nye landbrugseventyr? |
|
Når trepartsforhandlingerne skal implementeres, bør der være en åben debat om omsættelige kvælstofkvoter, ligeledes bør der være en debat om hvordan Danmark bedst fastholder arbejdspladser, omsætning og skatteprovenu i fødevaresektoren.
I akvakulturen kan omsættelige kvælstofkvoter være en økonomisk, natur- og klimaeffektiv løsning, der skaber mulighed for at anvende kvoterne der, hvor de giver størst miljø- og samfundsmæssig værdi. I mange tilfælde vil akvakultur være en langt mere bæredygtig udnyttelse af kvælstofkvoterne sammenlignet med traditionelle anvendelser. |
|
|
Modeldambrug med produktion og omliggende natur, Copyright /Bratbjerg, AquaPri A/S |
|
„Det er afgørende, at markedet for kvælstofkvoter bliver baseret på et liberalt marked, hvor udbud og efterspørgsel bestemmer prisen. Dette vil sikre en retfærdig og effektiv brug af kvoterne, som også kan komme naturen og klimaet til gode,“ udtaler René Christensen, direktør for Dansk Akvakultur Producentorganisation. |
|
Organisationen opfordrer beslutningstagerne til at tage stilling til denne model med blik for de positive effekter, som omsættelige kvoter kan have for både miljøet og økonomien.
DAPO ser frem til en bred dialog om, hvordan kvælstofkvoterne bedst kan implementeres til gavn for alle sektorer, herunder akvakulturen, som en del af en fremtidssikret og bæredygtig kvælstofregulering. |
|
|
|
|
|
|
Direktør for Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO), René Christensen, mødtes med Liselotte Hohwy Stokholm, adm. direktør/CEO for Tænketanken Hav, til en drøftelse om fremtidigt samarbejde samt aktuelle udfordringer og muligheder inden for akvakultursektoren.
Mødet var en god og konstruktiv dialog, hvor der blandt andet blev talt om, hvordan vi kan skabe vækst i akvakulturen på en måde, der ikke yderligere påvirker natur og miljø. Et centralt emne under samtalen var muligheden for at indføre omsættelige kvælstofkvoter som et redskab til at sikre bæredygtig udvikling i akvakultursektoren.
DAPO takker Tænketanken Hav for et konstruktivt møde og ser frem til det fortsatte samarbejde om at styrke en bæredygtig og innovativ akvakultur i Danmark. |
|
|
Faglig rådgiver på virksomhedsbesøg hos Musholm A/S |
|
|
Dansk Akvakultur Producentorganisations (DAPO) faglige rådgiver, Roland Madsen, var tirsdag d. 10. december på virksomhedsbesøg hos Musholm A/S for at overvære høsten af regnbueørred (Oncorhynchus Mykiss).
Roland blev inviteret af Musholm til at besøge kontoret og deltage i en høst fra et af deres havbure. Under besøget blev han præsenteret for Musholms slagteri i Reersø og fik et indblik i, hvordan fiskene behandles fra høstning i havburet til levering hos kunderne. |
|
Hvordan foregår høstning af havopdrættet ørred? |
|
Høsten starter ude i havburet, hvor en ”knotpose” samler en portion fisk, som derefter guides mod høstskibet (også kaldet en brøndbåd). Herfra suges fiskene op gennem et vakuumpumpesystem og passerer en bedøvelsesenhed, der benytter elektricitet til human og skånsom behandling af fiskene.
Musholm er de eneste i Danmark med tilladelse til at anvende denne metode direkte ombord på et høstskib. Efter bedøvelsen føres fiskene videre til aflivningssektionen, hvor fisken aflivet humant. De aflivede fisk føres ind i skibets lastrum, som fyldes op inden turen går tilbage til havnen. |
|
På havnen i Reersø bliver fiskene transporteret direkte fra båden og videre ind til fabrikkens renselinje. Her renses fiskene, mens indvolde og rogn sorteres fra til andre produktionsformål for at sikre optimal udnyttelse af ressourcerne.
Efter rensningen sorteres fiskene efter størrelse og sendes enten til frysehuset i Korsør eller pakkes ferske og distribueres i køletransport til kunder i hele Europa samme dag. Rognen forarbejdes, fryses og pakkes til senere levering. |
|
| | Bedøvede fisk ved aflivningsstationen/ Copyright Roland Madsen, Musholm A/S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak for en lærerig oplevelse |
|
Roland takker Musholm for muligheden for at deltage i høsten og for den varme velkomst: ”Det var et meget givende besøg, som gav mig et grundigt indblik i, hvordan høstningen fungerer i praksis på et havbrug.” |
|
Se mere om Musholm A/S i videoen nedenfor: |
|
|
|
Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere |
|
|
|
Træningsmiddag med det danske Bocuse d’Or-team |
|
|
Foto af det danske Bocuse d’Or-team |
|
DAPO deltog i en træningsmiddag med det danske Bocuse d’Or-team. Direktør René Christensen og kommunikationsmedarbejder Cecilie Kristensen repræsenterede DAPO og Aquapri, som støtter Bocuse d’Or Denmark som sponsor. Arrangementet fandt sted lørdag den 7. december 2024 på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Aftenen begyndte med en rundvisning i køkkenet, hvor det danske team arbejdede med deres retter. Efterfølgende blev der serveret de retter, som teamet skal præsentere ved verdensmesterskabet i Lyon i januar 2025. Prøvemiddagen sluttede med, at kandidat Sebastian Holberg Svendsgaard og hans team kom ind og hilste på deltagerne. Her var der rig mulighed for at stille spørgsmål og diskutere processerne bag retterne.
Det var teamets anden af i alt cirka 12 planlagte prøvemiddage, og aftenen bød også på gode netværksmuligheder. Emner som brugen af lokale råvarer, herunder fisk og skaldyr fra dansk akvakultur, blev drøftet med kokkene.
Efter VM i Lyon bliver udtagelseskonkurrencen til Bocuse d’Or 2025 afholdt i Nykøbing Falster. Ved denne lejlighed vil fisk fra dansk akvakultur indgå som en vigtig del af konkurrencens råvarer. |
|
Det danske Bocuse d’Or-team 2024-2025 Kandidat: Sebastian Holberg Svendsgaard Commis/assistent: Phillip Nilsen Coach: Ronni Vexøe Mortensen (tidligere sølvvinder ved Bocuse d’Or 2021 med Sebastian Holberg som commis) Præsident og dansk dommer ved konkurrencen: Francis Cardenau (Kommandanten, Mash og Le Sommelier) Medhjælpere: Olivia Thorbek Jensen, Mathias Lynghamar og Gustav Spurré
|
|
Arrangementet var en god oplevelse og vi glæder os til at følge det danske team i Lyon og til den kommende udtagelseskonkurrence i Nykøbing Falster i 2025. |
|
|
|
|
Artikler i Fagbladet 3F 3F har besøgt fabrikken på Reersø og skrevet to artikler om Musholm A/S. Læs de to artikler via links nedenfor. |
|
|
|
|
|
|
Nordic Seafood Summit 2025! Nordic Seafood Summit er mødestedet for alle aktører i fiskeri- og skaldyrsbranchen – fra fiskere og opdrættere til grossister, forarbejdningsindustri, detailhandel, restauranter, forskere, beslutningstagere og myndigheder. Eventet tilbyder en enestående mulighed for indsigt i hele værdikædens virkelighed, udfordringer og muligheder.
Sammen med vores samarbejdspartnere og finansieringskilder arbejder vi nu på et spændende program med sideevents og matchmaking til 2025. |
|
|
|
Morgenmadsarrangement på Københavns Universitet: Det Blå Hav – eller Det Døde?
SCIENCE for breakfast er et gratis format på Københavns Universitet, hvor vi byder på viden fra vores forskere og eksterne aktører.
Vores næste arrangement handler om havet og vi tænker at det kan have interesse for jer og måske også for medlemmer, som i meget gerne må sprede arrangementet til.
Temaet: Hvor slemt står det til med havet i Danmark? Globalt? Og hvordan kan vi gøre det bedre igen?
På SCIENCE for Breakfast den 9. januar 2025 tages status på livet i havet og arbejdet for at genskabe den blå biodiversitet. Selv imens udledning af næringsstoffer skaber ødelæggende algeopblomstringer, ser vi, at målrettet nødhjælp hjælper: Fredningen af den blåfinnede tun har bragt den tilbage i danske farvande.
Hvad kan vi lære af de store tal og de konkrete tilfælde? Professorer fra Københavns Universitet og UNESCO giver deres svar på baggrund af den nyeste forskning. Tid: Torsdag den 9. januar 2025 kl. 8.15-9.30. Fra kl. 8.00 serveres der kaffe/te og croissanter. Hvem kan deltage: Alle med interesse i emnet. Pris: Gratis – og vi giver kaffe/te og en croissant. |
|
|
|
|
Julehilsen fra sekretariatet |
|
|
Kære medlemmer og læser,
Her i årets sidste nyhedsbrev vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige tak for et rigtig godt år. 2024 har været et år præget af et godt og tæt samarbejde mellem sekretariatet, bestyrelsen og medlemmerne i DAPO. |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi er kommet et stort skridt videre i vores arbejde for at skabe større synlighed og forbedrede rammevilkår for akvakulturen. Blandt nogle af de små sejere kan nævnes, at akvakulturen blev en del af den politiske aftale om planloven, og at vores indsats for en liberalisering af kvælstofkvoter nu begynder at skabe debat i offentligheden.
Senest har de miljøøkonomiske vismænd i deres nye grønne vismandsrapport fremhævet tankegangen om omsættelige kvælstofkvoter. Forslaget går på, at handel med kvoterne kan skabe en samfundsøkonomisk optimal fordeling af kvælstofudledningen, og her spiller akvakulturen en vigtig rolle som en klimaeffektiv fødevareproduktion.
Gennem året har vi oplevet en del små sejre, og jeg mærker tydeligt, at akvakulturens image er i positiv udvikling. Vi kan med rette være stolte af de højkvalitetsfødevarer, som vi producerer her i Danmark, og af de mange følgeerhverv som primærproduktionen i akvakultur skaber.
2024 har været både spændende og udviklende, og jeg ser med forventning frem til det nye arbejdsår 2025, som ser ud til at blive endnu mere interessant.
Når Danmark overtager EU-formandskabet den 1. juli 2025, får Danmark og vores ministre en direkte unik mulighed for, at påvirke akvakulturens vækst og udviklingspontiatiale positivt - naturligvis altid med respekt for naturen og miljøet.
Endnu en gang tak for jeres støtte og engagement i året der gik. Jeg ønsker jer alle en glædelig jul og et godt nytår. Jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet med jer i 2025.
Med venlig hilsen René Christensen |
|
|
|
Endnu et år er ved at gå på hæld, og 2024 har været et år fyldt med udvikling og nye muligheder for dansk akvakultur. Som kommunikationsmedarbejder og sekretariatets blæksprutte har jeg bemærket, hvordan flere og flere danskere har fået større kendskab til akvakultursektoren. Når jeg ser tilbage på 2024, står det klart, at året har budt på udvikling og forandring. |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi har fået en opdateret hjemmeside, implementeret ugentlige nyhedsbreve, styrket samarbejdet med andre organisationer, haft gode møder med beslutningstagere, udbygget vores netværk og budt velkommen til nye kollegaer. Vi er blevet et stærkt team.
Jeg ser med stor forventning frem til 2025. Med de basale kommunikationsrutiner nu på plads bliver næste fokus at få endnu mere ud over rampen – i debatten og medierne.
Jeg glæder mig til at fortælle endnu flere gode historier og dele rapporter, som viser, hvordan dansk akvakultur gør en forskel – både for danskernes madvaner og for den grønne omstilling.
Tak for et godt år, og tak fordi du læser med. Jeg ønsker dig og dine nærmeste en rigtig glædelig jul og et godt nytår.
Julehilsner Cecilie W. Kristensen |
|
|
Jeg er meget glad for at være tilbage i akvakulturen – det er her, mine interesser som havbiolog for alvor ligger.
De seneste fire måneder som faglig rådgiver hos DAPO har været både spændende og lærerige. Jeg har fået nye funktioner og viden, som jeg har suget til mig. |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I denne periode er jeg blevet introduceret til en række nye områder og opgaver. Jeg har blandt andet arbejdet med veterinærudvalget, EHFAF, NOVANA-rapportering, lampretter og vandindtag – for blot at nævne nogle få.
Jeg ser frem til det kommende år, hvor jeg glæder mig til mange spændende møder, dialoger og opgaver med medlemmer, interessenter og myndigheder. Som en del af mit arbejde er jeg desuden ved at planlægge en større ”landet rundt”-tur for at møde vores medlemmer, besøge anlæg og faciliteter samt få et indblik i jeres forskellige produktioner.
Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår, Roland G. Madsen |
|
|
Først af alt vil jeg sige mange tak for at have taget godt imod mig!
Jeg glæder mig til at forsætte samarbejdet i det nye år og få mulighed for at besøge jer rundt omkring i landet. Det bliver spændende og I må endelig kontakte mig, hvis der er noget jeg kan hjælpe med.
Ellers så er der bare tilbage at ønske jer alle glædelig jul og godt nytår!
Julehilsner Ellen Bang |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Dansk Akvakultur Producentorganisation modtager tilskud fra EHFAF |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|