FREMTIDENS FØDEVARER

Der er flere muligheder end udfordring

Onsdag den 9. oktober 2024 afholdt Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) i samarbejde med Verdens Bedste Fødevarer og Food Nation et inspirerende netværksarrangement under temaet Fremtidens Fødevarer – Flere Muligheder end Udfordringer. Arrangementet fandt sted på Axelborg hos Food Nation og samlede beslutningstagere samt interessenter fra fødevaresektoren.


Dagen blev indledt med en præsentation af Bjarke Jeppesen fra Kokkelandsholdet (Årets Kok 2024), som serverede smagsprøver på dansk opdrættet ørred fra Musholm A/S. Dertil blev der serveret vine fra Røsnæs Vingård, præsenteret af stifter Anders Lejbach. Deltagerne havde rig mulighed for at netværke og deltage i dialogen om fremtidens fødevareproduktion både før, under og efter oplæggene.

Oplæg om fremtidens fødevarer

Efter smagsprøver blev der indledt med introduktion fra de tre værter: René Christensen, direktør for DAPO, Lise Walbom, direktør for Food Nation, og Steffen Andersen, formand for Verdens Bedste Fødevarer.


Dansk akvakultur udgør en vigtig del af den grønne omstilling, og branchen har et betydeligt potentiale for vækst, som kan ske i harmoni med natur og miljø. Især inden for klimaområdet har akvakulturen en styrke.


Dansk Akvakultur ønsker, at Danmark opnår målet om god økologisk tilstand i vores indre farvand og havområder. Opdræt af fisk er ikke muligt, hvis ikke vandkvaliteten opretholder en højstandard. Samtidig udgør akvakulturen en klima-effektiv fødevareproduktion og er derfor en integreret del af den grønne omstilling.


Det er vigtigt at huske, at sektoren bidrager til at bevare de vilde fiskebestande ved at reducere behovet for vildtfangede fisk for at dække den stigende efterspørgsel.


Ligeledes kan akvakulturen være med til at fastholde beskæftigelsen i fiskerierhvervets forarbejdningsindustri på land, samt kan muslingeproduktion være med til at forbedre den økologiske tilstand i Danmarks kystnære vandområder.


Verdens Bedste Fødevarer arbejder målrettet for bæredygtighed, høj dyrevelfærd og kvalitet i dansk fødevareproduktion, mens Food Nation styrker Danmarks globale position som en frontløber inden for innovative og bæredygtige fødevarer.

En klimavenlig produktion

Den globale efterspørgsel på fødevarer er stigende i takt med at vi bliver flere mennesker på jorden. Imidlertid er dyrkbar jord til landbrug en sparsom ressource, særligt hvis der også skal være plads til mere natur og andre politiske prioriteringer.


Fiskeopdræt er grundlæggende en klimaeffektiv produktion af animalske proteiner. Ved opdræt af regnbueørreder - som er den fiskeart der primært opdrættes i Danmark - anvendes ca. 1,2 kg foderfor at opnå 1 kg fisk.

Muslingeopdræt blev også nævnt, som en bæredygtig og effektiv metode til at forbedre den økologiske tilstand i danske farvande. På egnede lokaliteter kan blåmuslinger bidrage til fjernelse af overskydende næringsstoffer fra havmiljøet, hvilket samtidig fremmer biodiversiteten og støtter naturgenopretning. Da muslingerne lever af de næringsstoffer, der allerede er til stede i vandet, fjerner deres høst næringsstofferne fra miljøet uden at kræve foder eller medicin.


For at akvakulturen kan realisere sit potentiale, er det afgørende med rammevilkår, der muliggør dette. Desuden er opdrættede fisk et højværdiprodukt, der skaber øget eksport og skatteindtægter til Danmark.


Arrangementer som dette er vigtige, da DAPO ønsker vidensdeling med så mange interessenter og beslutningstagere som muligt.

Dialog og paneldebat om fremtidens fødevareproduktion

Efter de første oplæg fulgte en spændende debat om, hvorvidt der er flere muligheder end udfordringer for udviklingen af fødevareproduktionen i Danmark. Debatten blev modereret af Lise Walbom og berørte emner som grøn omstilling, kvælstofudfordringer og vækst i beskæftigelsen i landdistrikterne. Panelet bestod af Rasmus Horn Langhoff (MF,S), Carsten Bach (MF, LA), Steffen Andersen (formand VBF) og Erling Bonnesen(MF, V).


Carsten Bach (LA) lagde ud med kritik af regeringen for ikke at prioritere udviklingen af akvakultur, trods det store potentiale. Han og Liberal Alliance ser positive muligheder for vækst i akvakulturen og understregede behovet for at producere mere fisk i Danmark. Erling Bonnesen (V) støttede dette synspunkt og pointerede, at flere fisk på tallerkenen kan være en vigtig del af fremtidens fødevareløsninger.

Rasmus Horn Langhoff (S) anerkendte også potentialet i fiskeopdræt som en central del af en bæredygtig og klimavenlig fødevareproduktion. Bjarne Laustsen (S) tilkendegav desuden socialdemokratisk opbakning til akvakulturen og efterspurgte en afklaring på forskellen mellem landbaseret og havbaseret opdræt. Niels Dalsgaard, direktørfor Musholm og formand for DAPO, svarede, at begge opdrætsmetoder har deres plads, og at akvakultur samlet set har en lav miljøbelastning.

Steffen Andersen fra Verdens Bedste Fødevarer talte også mulighederne for dansk akvakultur op og understregede sektorens vigtige rolle i at levere klimavenlige proteiner til verdensmarkedet.


Der var bred enighed om akvakulturens store potentiale i Danmark, men også en erkendelse af, at det kræver handling for at realisere det. DAPO ser ligeledes flere muligheder end udfordringer for vækst af akvakultur i Danmark.

Miljøoptimalt fiskefoder

En vigtig faglig del af programmet var BioMars oplæg om bæredygtigt fiskefoder, hvor Jesper Villadsen og Mikkel Detz Jensen præsenterede de nyeste fremskridt inden for foderteknologi. De fremhævede særligt udviklingen af produkter, der kan reducere fosforudledningen med op til 50 procent per kg produceret fisk.


Mikkel Detz Jensen illustrerede, hvordan branchen har udviklet sig fra at bruge restfisk som foder til i dag at producere bæredygtigt foder med en markant lavere miljøpåvirkning – en udvikling, der i høj grad er drevet af strenge danske miljøkrav.

TAK!

Vi vil gerne takke Verdens Bedste Fødevarer og Food Nation for det gode samarbejde samt alle, der mødte op og bidrog til at gøre dagen helt speciel. Vi håber, at deltagerne gik hjem med ny viden og inspiration. Det er vigtigt, at vi sammen udbreder budskabet om fremtidens grønne fødevareproduktion.


Arrangementet var en stor succes og satte fokus på de mange muligheder, der ligger i dansk fødevareproduktion, hvor akvakultur kan spille en central rolle i den grønne omstilling.

Foto af sekretariat, DAPO: René Christensen, Cecilie W. Kristensen, Roland G. Madsen, Michella Georgalas

Med venlig hilsen