Ugen der gik - uge 39+40, 2024

Kære Læser,


Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations ugebrev. Her vil vi opsummere nogle af de vigtigste begivenheder og resultater fra den forgangne uge.


Hvis ikke du allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her TILMELD

Møde med Kristian Bøgsted om fiskeripolitik

Forhandlingerne om fiskeripolitikken er i gang, og derfor var det meget positivt, at Kristian Bøgsted fra Danmarksdemokraterne havde mulighed for at afsætte tid i sin travle kalender til et møde med Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO).


Mødet gav anledning til en konstruktiv dialog om de muligheder og udfordringer, som akvakultursektoren står over for. DAPO vægter dialog med beslutningstagere højt, da vidensdeling er afgørende for at oplyse vores folkevalgte om de forhold, der præger vores erhverv.

Møde med Biogas Danmark

I uge 39 afholdt DAPOs direktør René Christensen og faglig rådgiver Roland Madsen et opfølgningsmøde med Biogas Danmark. Til mødet deltog også Biogas Danmarks nye formand, Søren Pind, direktør Frank Rosager og faglig direktør Bruno Sander Nielsen.


En væsentlig del af dagsordenen var en opfølgning på dialogen om importeret dambrugsslam fra Norge. Fra DAPOs side er der stort fokus på, at der ikke bliver forhøjet smitterisiko i forbindelse med importen fra Norge.


En anden vigtig dagsorden på mødet var slambekendtgørelsen. Dambrugssektoren ønsker at komme under gødningsbekendtgørelsen, hvilket vil medføre mindre bureaukrati og lette adgangen til at håndtere dambrugsgødning i forbindelse med biogas.


René Christensen, Roland G. Madsen og Bruno Sander vil fortsætte dialogen om sagen.

Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere…

Fremtidens protein til akvakultur

Vigtigt: Registreringskrav for eksport af levende akvatiske dyr til Sydkorea

Sydkoreas myndigheder (National Fishery Products Quality Management Service, NFQS) stiller nu krav om, at danske og grønlandske virksomheder, der ønsker at eksportere levende akvatiske dyr og produkter heraf – herunder øjenæg – skal registreres. Dette krav gælder alle produkter, der kan eksporteres under certifikatet La 23,0-5877.


Frist for registrering: 8. november 2024
Virksomheder, der er omfattet af kravet, inkluderer hav- og dambrug, forarbejdningsvirksomheder (herunder fryse- og fabriksfartøjer), slagte- og opskæringsvirksomheder samt køle-/frysehuse og andre lagerfaciliteter.


Handling fra virksomheder og brancheorganisationer
Virksomheder, der ønsker at eksportere til Sydkorea, bedes blive opført på en liste med de relevante oplysninger. Disse lister skal indsamles og kvalitetssikres af brancheorganisationerne og sendes samlet til Fødevarestyrelsens International Handel senest fredag den 8. november 2024 på e-mail: 16@fvst.dk. Der skal udarbejdes én liste for danske virksomheder og én for grønlandske.


Vi vil som brancheorganisation indsende sådan en liste, og derfor må du meget gerne som medlem af DAPO sende en mail med de relevante oplysninger til vores faglige rådgiver på mail roland@danskakvakultur.dk.


Yderligere registrering på MFDS-listen
Virksomheder skal også registrere sig på MFDS-listen ("List of Registered Foreign Food Facility") via MFDS’ hjemmeside: Imported Food Information Maru (mfds.go.kr). Det er ofte importøren i Sydkorea, der håndterer denne registrering, men begge registreringer – hos NFQS og MFDS – er nødvendige for at kunne eksportere.


Spørgsmål og yderligere oplysninger
Hvis der opstår spørgsmål, eller hvis I kender til relevante virksomheder eller brancher, der ikke har modtaget denne information, er I velkomne til at kontakte International Handel hos Fødevarestyrelsen.

Fiskevelfærd på den politiske dagsorden

DAPO vil gerne gøre opmærksom på, at fiskevelfærd nu er kommet på den politiske dagsorden i EU. Dette er en vigtig sag, og vi vil derfor begynde at forberede os på de kommende krav og reguleringer, der kan opstå på dette område.


Fiskevelfærd er en prioritet for os, og vi ser frem til at samarbejde om at sikre de bedst mulige forhold for både fiskene og vores branche.

Lovforslag dyrevelfærd i landbruget

Til orientering har Fødevarestyrelsen sendt forslag til lov om ændring af dyrevelfærdsloven i høring. Lovforslaget tilvejebringer lovhjemmel til at udarbejde 2 af de 31 initiativer i den politiske aftale om dyrevelfærd. Det drejer sig om bemyndigelser til at fastsætte krav om særlige rådgivningsbesøg i besætninger med høj dødelighed og uddannelseskrav for medarbejdere i besætninger med landbrugsdyr.


Annonce Biomar: Klik på annoncen for at læse mere…

De unge stillede mange nysgerrige spørgsmål og viste stor interesse for de emner, der blev præsenteret. Besøget blev afsluttet med en praktisk demonstration af slagtning af fisk, hvor temaer som fiskehelse, råvarer og foderproduktion blev drøftet.


Sådanne besøg er en vigtig del af Biomars og akvakultursektorens arbejde med at tiltrække og inspirere fremtidens fagfolk inden for akvakultur og fødevareproduktion.


DAPO vil gerne takke uddannelsesudvalget for dette gode engagement. Foto er taget af Biomar.

Bo’cuse d'Or middag

Søndag den 19. september deltog DAPO i en eksklusiv middag i forbindelse med Bo’cuse d'Or, hvor danskakvakultur var repræsenteret. Aquapri er sponsor for Bo’cuse d’Or, og det var en god mulighed for DAPO at deltage og skabe vigtige relationer. René Christensen, DAPOs direktør, sad blandt andet til bords med direktøren for Landbrug & Fødevarer Merete Juhl og Folketingets formand Søren Gade(V).

AAC Generalforsamling – Opdatering fra Brian Thomsen

Brian Thomsen, formand for Aquaculture Advisory Council (AAC), har deltaget i den ordinære generalforsamling, hvor han deler nogle centrale punkter fra mødet:


Budget, strategiplan og mødekalender for2024/25
Budgettet, strategiplanen og mødekalenderen for det kommende år blev godkendt uden indvendinger.


Ungarns EU-formandskab
Repræsentanter fra Ungarns Permanente EU Repræsentation gav en præsentation om deres formandskab, hvor akvakultur er inkluderet i programmet. Ungarn har blandt andet afholdt et møde med EU’s fiskeri direktører, og Brian Thomsen skal holde et indlæg på et arrangement i Bruxelles den 14. oktober. En af udfordringerne er, at fiskeri fylder meget på dagsordenen, især i forbindelse med drøftelserne om fiskerikvoter senere på året. Derfor bliver akvakultur nødt til at vige pladsen for diskussioner om arter som tobis og torsk.


Nye medlemmer
AAC har optaget Native Oyster Restoration Alliance som nyt medlem. Derudover har ASC ansøgt om medlemskab. Der opstod dog en diskussion om klassificeringen af ASC, som enten skal placeres som ’brancheorganisation’ eller ’anden interessegruppe’ ud fra kriterier om økonomisk interesse. ASC’s finansieringsmodel gør, at de ikke ønsker at blive kategoriseret som en ’brancheorganisation’. På et møde med ASC er der blevet aftalt, at de kan deltage som observatører, og Brian Thomsen vil arbejde på at få ændret kriterierne, så økonomisk interesse erstattes med profit. Forslaget blev præsenteret for DG MARE’s Generaldirektør den 4. oktober.


Ny 'executive secretary'
AAC har fået en ny 'executive secretary', som nu har overtaget ledelsen af sekretariatet i Bruxelles efter en planlagt overgangsperiode på seks måneder.

Med venlig hilsen