Nyhedsbrev - uge 41+42, 2024

Kære Læser,


Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations ugebrev. Her vil vi opsummere nogle af de vigtigste begivenheder og resultater fra den forgangne uge.


Hvis ikke du allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her TILMELD

Største iltsvind i 22 år får Fredericia til at investere i

Sund Vejle Fjord-projektet

Fredericia Kommune har valgt at investere i naturgenopretningsprojektet Sund Vejle Fjord som reaktion på de alvorlige problemer med iltsvind i fjorden, som nu er det værste i 22 år. Projektet, der blev startet i 2020 med et budget på 25 millioner kroner, har til formål at forbedre den økologiske tilstand i fjorden gennem initiativer som udlægning af muslingebanker, retablering af ålegræsbede og oprettelse af stenrev. Fredericia har købt en 20 procents andel i projektet, og håber, at deres indsats kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid for fjorden.


Wittrup Seafood arbejder i samarbejde med Vejle Kommune om at etablere biogene muslingerev, hvor der nu på femte år produceres og udlægges cirka 450 tons muslinger om året. Muslingerne spiller en central rolle i projektets succes, da de hjælper med at rense fjorden for alger og forbedre vandkvaliteten. Der er store forhåbninger om, at flere kommuner vil tage muslinger i brug som en metode til at rense vandet i deres fjorde og dermed bidrage til at genoprette økologisk balance i de danske farvande.


Samarbejdet mellem Fredericia og Vejle Kommuner, sammen med Syddansk Universitet, har allerede vist positive resultater, men det understreges, at der er behov for flere lignende tiltag, hvis de danske fjorde skal bringes tilbage til en sund tilstand.

Grøn trepartsforhandling: Kritik skaber pres for øget indsats

Før de afgørende grønne trepartsforhandlinger er der opstået skarp kritik fra Statsrevisorerne over indsatsen for at beskytte det danske havmiljø. Kritikken har fået flere partier til at kræve en optrapning af miljøindsatsen. Forhandlingerne mellem regeringen, erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter fokuserer på, hvordan Danmark kan nå sine ambitiøse klimamål, herunder forbedring af havmiljøet, som har været under pres fra kvælstofudledning og landbrugets påvirkninger. Den grønne omstilling og balancen mellem økonomisk vækst og bæredygtighed er centrale emner i disse forhandlinger. DAPO mener at dansk akvakultur kan være en del af løsningen.

Det siger statsrevisorerne

"Statsrevisorerne kritiserer skarpt Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning.
Fødevareministeriets kontrol med gødning og Fødevareministeriets og Miljøministeriets opfølgning på mål for kvælstofreduktionerne er mangelfuld. Konsekvensen er, at der er risiko
for, at et overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget, og at det
er uigennemsigtigt, om kvælstofreduktionerne, der skal forbedre vandmiljøet og modvirke iltsvind, opnås".

Kilde: Statsrevisorerne

Akvakultur bør være en del af debatten om grøn trepart

Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) håber at der i forhandlingerne ses på de muligheder der ligger i akvakulturen.


Det er oplagt at muslinger til konsum får mulighed for vækst, da det er en af de mest bæredygtige fødevareproduktioner som vi har, og samtidig fjerner kvælstof som en positiv afledt effekt.


Opdræt af fisk bør ligeledes være en del af løsningen, da det er et klima- og miljøeffektiv måde at producere sunde og proteinholdige fødevarer på.


På trods af at Danmark er omgivet af hav, og de de danske farvande indeholder masser af lækre spisefisk,  så spiser kun cirka 30% af befolkningen fisk mindst én gang om ugen, ifølge en analyse lavet af COOP.


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri anbefaler faktisk at man spiser 350 gram fisk om ugen, men undersøgelser viser, at gennemsnitsdanskeren kun spiser 259 gram fisk om ugen. Til sammenligning spiser gennemsnitsdanskeren cirka 959 gram kød om ugen.


DAPO ønsker, at der i forhandlingerne tales om hvordan fødevareklyngen skal se ud, når Danmark har nået sine reduktioner på kvælstof og fosfor.

Akvakulturen er en del af den grønne omstilling.

Annonce Aller Aqua: Klik på annoncen for at læse mere…

Fremtidens Fødevarer – Der er flere muligheder end udfordring

Onsdag den 9. oktober 2024 afholdt Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) i samarbejde med Verdens Bedste Fødevarer og Food Nation et inspirerende netværksarrangement under temaet Fremtidens Fødevarer – Flere Muligheder end Udfordringer. Arrangementet fandt sted på Axelborg hos Food Nation og samlede beslutningstagere samt interessenter fra fødevaresektoren.


Dagen blev indledt med en præsentation af Bjarke Jeppesen fra Kokkelandsholdet (Årets Kok 2024), som serverede smagsprøver på dansk opdrættet ørred fra Musholm A/S. Dertil blev der serveret vine fra Røsnæs Vingård, præsenteret af stifter Anders Lejbach. Deltagerne havde rig mulighed for at netværke og deltage i dialogen om fremtidens fødevareproduktion både før, under og efter oplæggene.

Oplæg om fremtidens fødevarer

Efter smagsprøver blev der indledt med introduktion fra de tre værter: René Christensen, direktør for DAPO, Lise Walbom, direktør for Food Nation, og Steffen Andersen, formand for Verdens Bedste Fødevarer.


Dansk akvakultur udgør en vigtig del af den grønne omstilling, og branchen har et betydeligt potentiale for vækst, som kan ske i harmoni med natur og miljø. Især inden for klimaområdet har akvakulturen en styrke.


Dansk Akvakultur ønsker, at Danmark opnår målet om god økologisk tilstand i vores indre farvand og havområder. Opdræt af fisk er ikke muligt, hvis ikke vandkvaliteten opretholder en højstandard. Samtidig udgør akvakulturen en klima-effektiv fødevareproduktion og er derfor en integreret del af den grønne omstilling.


Det er vigtigt at huske, at sektoren bidrager til at bevare de vilde fiskebestande ved at reducere behovet for vildtfangede fisk for at dække den stigende efterspørgsel.


Ligeledes kan akvakulturen være med til at fastholde beskæftigelsen i fiskerierhvervets forarbejdningsindustri på land, samt kan muslingeproduktion være med til at forbedre den økologiske tilstand i Danmarks kystnære vandområder.


Verdens Bedste Fødevarer arbejder målrettet for bæredygtighed, høj dyrevelfærd og kvalitet i dansk fødevareproduktion, mens Food Nation styrker Danmarks globale position som en frontløber inden for innovative og bæredygtige fødevarer.

En klimavenlig produktion

Den globale efterspørgsel på fødevarer er stigende i takt med at vi bliver flere mennesker på jorden. Imidlertid er dyrkbar jord til landbrug en sparsom ressource, særligt hvis der også skal være plads til mere natur og andre politiske prioriteringer.


Fiskeopdræt er grundlæggende en klimaeffektiv produktion af animalske proteiner. Ved opdræt af regnbueørreder - som er den fiskeart der primært opdrættes i Danmark - anvendes ca. 1,2 kg foderfor at opnå 1 kg fisk.

Muslingeopdræt blev også nævnt, som en bæredygtig og effektiv metode til at forbedre den økologiske tilstand i danske farvande. På egnede lokaliteter kan blåmuslinger bidrage til fjernelse af overskydende næringsstoffer fra havmiljøet, hvilket samtidig fremmer biodiversiteten og støtter naturgenopretning. Da muslingerne lever af de næringsstoffer, der allerede er til stede i vandet, fjerner deres høst næringsstofferne fra miljøet uden at kræve foder eller medicin.


For at akvakulturen kan realisere sit potentiale, er det afgørende med rammevilkår, der muliggør dette. Desuden er opdrættede fisk et højværdiprodukt, der skaber øget eksport og skatteindtægter til Danmark.


Arrangementer som dette er vigtige, da DAPO ønsker vidensdeling med så mange interessenter og beslutningstagere som muligt.

Dialog og paneldebat om fremtidens fødevareproduktion

Efter de første oplæg fulgte en spændende debat om, hvorvidt der er flere muligheder end udfordringer for udviklingen af fødevareproduktionen i Danmark. Debatten blev modereret af Lise Walbom og berørte emner som grøn omstilling, kvælstofudfordringer og vækst i beskæftigelsen i landdistrikterne. Panelet bestod af Rasmus Horn Langhoff (MF,S), Carsten Bach (MF, LA), Steffen Andersen (formand VBF) og Erling Bonnesen(MF, V).


Carsten Bach (LA) lagde ud med kritik af regeringen for ikke at prioritere udviklingen af akvakultur, trods det store potentiale. Han og Liberal Alliance ser positive muligheder for vækst i akvakulturen og understregede behovet for at producere mere fisk i Danmark. Erling Bonnesen (V) støttede dette synspunkt og pointerede, at flere fisk på tallerkenen kan være en vigtig del af fremtidens fødevareløsninger.

Rasmus Horn Langhoff (S) anerkendte også potentialet i fiskeopdræt som en central del af en bæredygtig og klimavenlig fødevareproduktion. Bjarne Laustsen (S) tilkendegav desuden socialdemokratisk opbakning til akvakulturen og efterspurgte en afklaring på forskellen mellem landbaseret og havbaseret opdræt. Niels Dalsgaard, direktørfor Musholm og formand for DAPO, svarede, at begge opdrætsmetoder har deres plads, og at akvakultur samlet set har en lav miljøbelastning.

Steffen Andersen fra Verdens Bedste Fødevarer talte også mulighederne for dansk akvakultur op og understregede sektorens vigtige rolle i at levere klimavenlige proteiner til verdensmarkedet.


Der var bred enighed om akvakulturens store potentiale i Danmark, men også en erkendelse af, at det kræver handling for at realisere det. DAPO ser ligeledes flere muligheder end udfordringer for vækst af akvakultur i Danmark.

Miljøoptimalt fiskefoder

En vigtig faglig del af programmet var BioMars oplæg om bæredygtigt fiskefoder, hvor Jesper Villadsen og Mikkel Detz Jensen præsenterede de nyeste fremskridt inden for foderteknologi. De fremhævede særligt udviklingen af produkter, der kan reducere fosforudledningen med op til 50 procent per kg produceret fisk.


Mikkel Detz Jensen illustrerede, hvordan branchen har udviklet sig fra at bruge restfisk som foder til i dag at producere bæredygtigt foder med en markant lavere miljøpåvirkning – en udvikling, der i høj grad er drevet af strenge danske miljøkrav.

TAK!

Vi vil gerne takke Verdens Bedste Fødevarer og Food Nation for det gode samarbejde samt alle, der mødte op og bidrog til at gøre dagen helt speciel. Vi håber, at deltagerne gik hjem med ny viden og inspiration. Det er vigtigt, at vi sammen udbreder budskabet om fremtidens grønne fødevareproduktion.


Arrangementet var en stor succes og satte fokus på de mange muligheder, der ligger i dansk fødevareproduktion, hvor akvakultur kan spille en central rolle i den grønne omstilling.

Foto af sekretariat, DAPO: René Christensen, Cecilie W. Kristensen, Roland G. Madsen, Michella Georgalas

Ny planlov lægger op til bedre rammer for akvakultur i Danmark

I Dansk Akvakultur Producentorganisation har vi længe arbejdet for at fiskeopdræt i planloven sidestilles med animalsk husdyrproduktion, så danske opdrættere slipper for unødige begrænsninger og bureaukrati.

Derfor er vi også meget tilfredse med, at der er blevet indgået en aftale om ny planlov mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.


Aftaleparterne er enige om at undersøge, hvilke erhverv der har et særligt behov for at ligge i landzonen, og hvordan det spiller sammen med reguleringen på andre ministeriers områder med henblik på at pege på nye muligheder for virksomhederne i landzonen. Undersøgelsen skal bl.a. se på anlæg i tilknytning til akvakultur.


I foråret 2025 vil plankredsen blive forelagt konkrete forslag til ændringer af planloven, som kan sikre bedre vilkår for bl.a. akvakulturen i Danmark.


Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter udtaler:

”Vi skal have et Danmark i bedre balance, hvor der er vækst og udvikling, uanset om man bor i Køge eller i Kruså. Derfor giver vi nu noget mere selvbestemmelse til lokalområderne, fjerner regler, der ikke giver mening, og åbner for investeringer i vores landdistrikter, købstæder og landsbyer. Vi tror grundlæggende på, at det er dem, der bor i et område, der ved, hvordan det udvikles bedst. Det er ikke os på Christiansborg”

Annonce Biomar: Klik på annoncen for at læse mere…

TV2 Øst deler den gode historie

Thomas Hvitfeldt Hansen er fiskemester hos Karrebæk Havbrug, som er ejet af Musholm A/S.


Her er han fast fiskemester for økologiske ørreder i et havbrug, som ligger nær Bisserup i Smålands-farvandet.


Thomas håber, at hans fisk kan hjælpe Kokkelandsholdet til at vinde guld om to år, når der er OL.

Tilmeld dig til ASC/MSC Partnermøde senest 1. nov.

ASC ønsker formelt at byde ind til deres årlige partnermøde

i samarbejde med MSC!


ASC håber på en god dag med spændende indlæg fra både fiskeri og akvakulturdelen, samt gode samtaler med vores partnere. 


Programposterne som omhandler ASC vil se ud som følger:

  • Generel ASC update

  • Fokus på vores forbrugerundersøgelse i Danmark, samt vores marketing strategi og initiativ i Norden.

  • Session med fokus på laks og rejer ifht. miljøpåvirkning, dyrevelfærd og sociale aspekter.


Efter frokost har ASC inviteret ind aktører fra den danske industri til at holde indlæg om bæredygtighed i RAS akvakultur.


Det hele løber af stablen onsdag den 13. november på Utzon Center i Aalborg
Det faglige program vil vare fra kl. 10.00 til kl. 16.00, og efterfølgende bydes der på et glas og networking. 
 
Tilmeld dig senest 1. nov. Ved at udfylde denne formular:
ASC/MSC partnermøde 2024 - registreringsformular
 
ASC håber at se mange af vores partnere på mødet og håber på en god og informativ dag i Ålborg.

Med venlig hilsen,
ASC Nordic Team -  Laetita Rosing, Ola Nyrinder og Sarah Blank

Aquaculture Advisory Council Letter -

Meeting request and introduction

En opdatering fra Brian Thomsen. Nedenfor kan du læse AAC’s brev til deres (forventede) nye kommissær, Mr. Costas Kadis.

Med venlig hilsen