Kære Læser,

Velkommen til Dansk Akvakultur Producentorganisations nyhedsbrev!

I dette nyhedsbrev giver vi dig et overblik over ugens vigtigste begivenheder – lige fra pressemeddelelser og opskrifter til nye tiltag og resultater inden for akvakultur.

Har du endnu ikke tilmeldt dig eller din kollega til vores nyhedsbrev? Det kan du nemt gøre her.

Ønsker du at modtage pressemeddelelser fra DAPO direkte, kan du abonnere via Ritzau her.

God læselyst!

Med venlig hilsen
Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO)

Akvakultur
– central rolle i Danmarks klimamål

Debatten om akvakultur er både relevant og nødvendig for at oplyse forbrugerne om denne sektors potentiale. Akvakultur er en integreret del af den grønne omstilling og står højt på dagsordenen i EU. Desværre er interessen for akvakultur ikke lige så fremtrædende i Danmark, på trods af landets ambitiøse klimamål for 2030.

Akvakultur spiller en væsentlig rolle i fødevaresikkerheden og fremhæves i EU’s grønne pagt som en bæredygtig proteinkilde med et lavere CO2-aftryk end mange andre animalske proteinkilder. Alligevel udgjorde EU’s samlede akvakulturproduktion i 2020 under 1 % af den globale produktion, mens importerede produkter dækkede over 60 % af EU’s samlede forsyning af fisk og skaldyr. Den bæredygtige udvikling af akvakultur i EU – herunder Danmark – er et af hovedmålene i den fælles fiskeripolitik og et centralt element i strategien for den blå økonomi.


„Men det kræver en aktiv indsats for at reducere de fysiske og lovgivningsmæssige barrierer, der i dag står i vejen for udviklingen af sektoren.” – René Christensen, direktør Dansk Akvakultur Producentorganisation

Udvidet basiskontrol på akvakulturbrug fra 2025

Fra 2025 vil Fødevarestyrelsen udvide basiskontrollen på akvakulturbrug med fisk. Kontrollen kommer fremover også til at omfatte områder som foderhygiejne, fødevarehygiejne og lægemidler – herunder foderlægemidler. Den udvidede kontrol forventes at dække cirka 17 % af akvakulturbrugene årligt.

Fisk og Skaldyr kan også være økologisk

Du kan i dag købe danske økologisk opdrættede ørred og muslinger på nettet, hos velassorterede fiskehandlere, i flere supermarkeder, hos cateringfirmaer og direkte fra opdrætterne. Og fra udlandet importeres andre arter i økologisk udgave – laks, varmtvandsrejer, torsk, tilapia med flere.

Kun Ø-mærke på opdrættede fisk og skaldyr
Alle økologiske fisk og skaldyr er opdrættet i kontrollerede anlæg – typisk i fiskedamme ved åer og bække eller i netbure i havet. Og for muslingernes vedkommende: På lineanlæg i fjord og hav.

Fisk og skaldyr, som fiskere fanger fra vilde bestande, kan ikke sælges som økologiske, da der ikke findes et økologisk regelsæt for vilde fisk. Det hænger sammen med, at man ikke kan kalde et dyr økologisk, når man ikke ved, hvor det har levet, og hvad det har spist i løbet af sin levetid. Det er jo ikke alle områder i havet, der er fri for forurening.

Det giver dig også vished for, at de økologiske fisk og skaldyr på din tallerken ikke er taget fra en truet naturlig bestand i havet, og at tunge redskaber ikke har skadet havbunden. På den anden side er langt fra alle opdrættede fisk og skaldyr økologiske.

De økologiske regler er skrappe, og særligt uddannede statslige kontrollører holder øje med, at de bliver overholdt. Til gengæld kan du være sikker på, at opdrættet er sket i harmoni med naturen og med dyrenes behov.