
I Dansk Akvakultur bakker vi op om ASC-mærkningen, som er etableret af WWF (Verdensnaturfonden) og Dutch Sustainable Trade Initiative (IDH). Her har flere af vores medlemmer taget ordningen til sig og stadig flere kommer til
ASC-mærkningen, der er etableret af WWF og Dutch Sustainable Trade Initiative, er et godt pejlemærke, som giver forbrugeren sikkerhed og tryghed.
Gennem ASC-mærkningen forpligter akvakulturvirksomheder sig til ASC’s standarder, som garanterer, at fisken er opdrættet ansvarligt og miljørigtigt. Det omfatter blandt andet, at virksomheden forpligter sig til at beskytte vandmiljøet og reducere forbruget af kemikalier og antibiotika. Husk, at du også kan læse meget mere om formålet og folkene bag ASC på ASC’s officielle hjemmeside.
Social ansvarlighed er også en hjørnesten i ASC-mærkningen. Med ASC-mærket får forbrugeren garanti for, at fisken er opdrættet på et sikkert anlæg med fair lønninger og ordentlige medarbejderforhold.
ASC-mærkningen er slået igennem i europæisk sammenhæng. Her viser de nyeste undersøgelser, at forbrugerne i lande som Tyskland, Frankrig og Holland er yderst bevidste om at købe certificeret fisk. En udvikling til stor fordel for Dansk Akvakultur, da flere af vores medlemmer af bredt repræsenteret på netop disse markeder.
I dansk sammenhæng vil vi fortsat arbejde aktivt for at øge forbrugernes bevidsthed om ASC-certificeringen. Derfor deltager vi i konkrete initiativer, der ønsker at binde os tættere på forbrugerne. Disse initiativer kan du læse mere om i vores nyhedsafsnit.
Vil du vide med om ASC, så læs mere på: https://www.asc-aqua.org/ og få blandt andet 15 skarpe facts om ASC
Du kan også læse meget mere om ASC på WWF‘s hjemmeside.

GlobalG.A.P. Aquaculture – En international standard for ansvarligt opdræt.
I Dansk Akvakultur støtter vi op om GlobalG.A.P. Aquaculture-certificeringen, som er en internationalt anerkendt standard for bæredygtigt og ansvarligt opdræt af fisk og skaldyr. Flere af vores medlemmer har allerede implementeret denne certificering, og interessen er stigende i takt med markedets krav om dokumenteret ansvarlighed.
GlobalG.A.P. (Good Agricultural Practice) er en frivillig certificeringsordning, der blev etableret i 1997 og i dag omfatter over 190.000 producenter i 137 lande. Inden for akvakultur dækker certificeringen hele produktionskæden – fra foder og yngel til opdræt, høst og forarbejdning .
Hvad indebærer GlobalG.A.P. Aquaculture-certificeringen?
Certificeringen stiller omfattende krav til:
- Fødevare- og produktsikkerhed: Implementering af HACCP-baserede procedurer for at sikre høj fødevaresikkerhed.
- Miljøbeskyttelse: Fokus på bæredygtig foderanvendelse, beskyttelse af vandkvalitet og reduktion af miljøpåvirkninger.
- Dyrevelfærd: Sikring af gode forhold for opdrættede dyr gennem hele deres livscyklus.
- Social ansvarlighed: Gennem GRASP-modulet (GLOBALG.A.P. Risk Assessment on Social Practice) vurderes og forbedres arbejdsforhold, herunder medarbejderes sundhed, sikkerhed og rettigheder.
Derudover tilbyder GlobalG.A.P. en Chain of Custody (CoC)-certificering, som sikrer sporbarhed af produkter gennem hele forsyningskæden, hvilket giver forbrugerne tillid til produktets oprindelse og kvalitet.
Global anerkendelse og markedsadgang
GlobalG.A.P. er anerkendt af flere internationale initiativer og organisationer, herunder:
- Global Food Safety Initiative (GFSI): Anerkendelse af fødevaresikkerhedsstandarder.
- Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI): Anerkendelse af bæredygtige fiskeri- og akvakulturstandarder.
- US Food and Drug Administration (FDA): Anerkendelse af fødevaresikkerhedsstandarder i USA .
Denne brede anerkendelse gør GlobalG.A.P.-certificerede produkter attraktive på både europæiske og internationale markeder, hvor forbrugerne i stigende grad efterspørger dokumenteret ansvarligt opdrættede fisk og skaldyr.
Dansk Akvakulturs engagement
Vi arbejder aktivt for at fremme kendskabet til GlobalG.A.P. Aquaculture-certificeringen blandt vores medlemmer og i den bredere offentlighed. Certificeringen understøtter vores mål om at sikre høj kvalitet, bæredygtighed og ansvarlighed i dansk akvakultur.
For mere information om GlobalG.A.P. Aquaculture-certificeringen, besøg venligst
GLOBALG.A.P. | Løsninger til sikring af intelligente landbrug
Vidste du at?
Ifølge Danmarks Statistik var den samlede danske produktion i 2019 på ca. 64.000 tons med et bruttoudbytte på ca. 1,7 milliarder kroner. Hovedparten af produktionen eksporteres.
Kilde: Danmarks Statistik
Vil du vide mere?
I statistikbanken kan du finde oplysninger om regnskabstal, økonomiske nøgletal og produktionstal for dansk akvakultur
