Både opdrættede og vildtfangede fisk er en vigtig kilde til de lange flerumættede omega-3 fedtsyrer, DHA og EPA, som i daglig tale kaldes omega-3 fedtsyrer.
Omega-3 fedtsyrer har vist en gavnlig effekt på blandt andet forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Blandt andet derfor anbefaler Fødevarestyrelsen i de Officielle Kostråd, at man spiser mindst 350 g fisk om ugen, heraf mindst 200 gram fede fisksom f.eks. laks, ørred, sild og makrel. Både opdrættede og vilde fisk tæller med i anbefalingen.
I DTUs fødevaredatabase findes der yderligere information om næringsstofindhold i fisk.
Fisken er, hvad den spiser
Fiskens foder har betydning for, indholdet af omega-3 i fisken. Fiskeolie i foderet bidrager til et højt indhold af omega-3, men er en begrænset ressource.
Danske foderfirmaer erstatter løbende fiskeolie med alternative råvarer. Et eksempel er mikroalger, der har et højt indhold af langkædede omegafedtsyrer. Ved at bruge alternative ingredienser som mikroalger kan anvendelsen af vilde fisk i fiskefoder reduceres, samtidig med at foderets ernæringsmæssige egenskaber bevares.
Læs mere om fiskefoder her.
Nyttige links
- Evidensgrundlaget for de danske råd om kost og fysisk aktivitet, DTU Fødevareinstituttet
- Fødevarestyrelsens Officielle Kostråd – Godt for sundhed og klima
- DTU 2019: Næringsstofindhold i fisk og fiskeprodukter – med ekstra fokus på opdrætslaks.
- DTU 2019: Nye næringsstofdata for laks på det danske marked
- DTUs Fødevaredatabase
Vidste du at?
Fiskens foder har betydning for, indholdet af omega-3 i fisken. Fiskeolie i foderet bidrager til et højt indhold af omega-3, men er en begrænset ressource.
Vil du vide mere?
På Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk finder du fakta, råd og anbefalinger om sund og bæredygtig kost.
Vidste du at…
Fødevarestyrelsen anbefaler 350 g fisk og om ugen. Både opdrættede fisk og skaldyr og dem, der er fanget vildt, tæller med.